D66 deed aan zelfkastijding, maar Jetten leerde er weinig van

08 april 2024Leestijd: 1 minuut
Partijleider Rob Jetten spreekt bij het congres van D66. Foto: Jeroen Jumelet/ANP

De buitenwacht vindt D66 ‘te woke’ en de taal van de partij ‘moralistisch, vervreemdend en uitsluitend’. Niet mis te verstane kritiek, schrijft Carla Joosten.

D66 is betweterig, aldus een kritisch intern rapport dat blootlegt hoe de partij die nieuw leiderschap beloofde jammerlijk faalde.

Des te gekker dat Rob Jetten nog diezelfde week op het D66-congres betweterig betoogde dat NSC van Pieter Omtzigt zich moet terugtrekken uit de kabinets­formatie met PVV, VVD en BBB. Terwijl de D66-leider na de verkiezingen nog had gesuggereerd dat deze winnende partijen moesten gaan formeren. Jetten vindt opeens dat Omtzigt ‘in een mum van tijd zijn hart heeft verkocht aan de PVV’.

D66 claimt de waarheid in pacht te hebben en zal het nog weleens een keer uitleggen, zegt het eigen rapport. De buitenwacht vindt D66 ‘te woke’ en de taal van de partij ‘moralistisch, vervreemdend en uitsluitend’. Niet mis te verstane kritiek.

Nog opmerkelijker is de conclusie in het rapport dat D66 er niet in slaagt ‘problemen van mensen als uitgangspunt te nemen voor onze voorstellen en ideeën’. Zouden die mensen zich daarom wenden tot de door Jetten verachte ‘populisten’?