Van Haga bewijst met aannemen wachtgeld zijn eigen ongelijk

10 januari 2024Leestijd: 1 minuut
Wybren van Haga in de Tweede Kamer. Foto: Laurens van Putten/HH/ANP

Wybren van Haga was tegenstander van de wachtgeldregeling. Hij vond de uitkering pervers en misplaatst. Toch gebruikt de ex-politicus nu wachtgeld, met als verbijsterend excuus dat hij beter in staat zou zijn om gemeenschapsgeld uit te geven dan de overheid zelf, schrijft Victor Pak. 

Grenzeloos opportunisme kenmerkt de politieke carrière van Wybren van Haga. Na zijn avontuur bij Forum voor Democratie richtte hij Belang van Nederland op. Voor een echt rechts geluid, tot afgelopen augustus plots de linksige pensioenpotverteerder Henk Krol zich daar aansloot. Een succes werd het niet, BVNL verdween na de verkiezingen uit de Tweede Kamer.

Dat gaf Van Haga recht op wachtgeld, waar hij jarenlang tegen was. Na een politieke loopbaan krijgen ex-politici enige tijd een forse uitkering als zij geen nieuw werk vinden. Van Haga vond dat pervers en misplaatst. Toch gebruikt hij nu wachtgeld, met als verbijsterend excuus dat Van Haga beter in staat zou zijn om gemeenschapsgeld uit te geven dan de overheid zelf.

Goed dat de staat met wachtgeld zorgt voor ex-politici, zelfs Van Haga

Het is goed dat de staat met wachtgeld zorgt voor ex-politici. Zelfs als zij, zoals Van Haga, eigen vermogen hebben. Het houdt de politiek toegankelijk en voorkomt financiële malaise na het afscheid. Die ligt op de loer voor politici met omstreden opvattingen, en voor hen die, zoals Van Haga, zo’n modderfiguur slaan als Kamerlid dat nieuw werk niet snel is gevonden.