JA21: De Europese Commissie heeft ons bedrijfsleven verstikt

22 december 2023Leestijd: 2 minuten
EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Foto: Karim Sahib/AFP

Op de ‘Beyond Growth’-conferentie pleitte Ursula von der Leyen eerder dit jaar voor een versnelde energietransitie. Groei door fossiele brandstoffen zou achterhaald zijn. Onze ondernemers zuchten onder de groene prioriteiten van de voorzitter van de Europese Commissie, schrijft Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) in een ingezonden opinie.

De afgelopen jaren overspoelde Brussel bedrijven met nieuwe, vaak groene, regelgeving. Ook in 2024 is dat voor ondernemers een hard gelag. Zo moeten zij een aparte ‘duurzaamheidsboekhouding’ gaan bijhouden.

Vanaf 2024 verplicht de ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’ grote bedrijven om te rapporteren over hun eigen prestaties wat betreft klimaat, milieu en arbeidsverhoudingen in hun gehele productieketen. Niet alleen beursgenoteerde bedrijven moeten eraan geloven, maar ook hun toeleveranciers. Dit zijn vaak kleinere familiebedrijven. Uit onderzoek van Ipsos bleek dat 82 procent van de Nederlandse bedrijven hier niet klaar voor is.

Een rondgang langs een aantal van die bedrijven leerde mij dat de regeldruk vanuit de Europese Unie nu al als verstikkend wordt ervaren. Door toegenomen rapportageverplichtingen gaat kostbare ondernemerstijd verloren aan bureaucratisch papierwerk. Om nog maar te zwijgen over de bijkomende kosten door dergelijke regelgeving. Grote consultancykantoren wrijven zich alvast in de handen.

Mkb overgeleverd aan Brusselse wettenfabriek

Europese bureaucraten lijken te vergeten dat niet zij, maar bedrijven en ondernemers welvaart creëren en banen scheppen. Bovendien berekent het bedrijfsleven hogere kosten altijd door aan de klant. Dit betekent dat de rekening van al deze regelgeving uit Brussel terechtkomt bij de burger, wiens koopkracht de laatste jaren toch al flink is uitgehold door de historisch hoge inflatie.

Innovatie en hard werken is de kracht van Nederland. Vrijhandel en de Europese gemeenschappelijke markt helpen daarbij. Maar bureaucratische regeldruk doet dat juist niet, en zorgt er mede voor dat ons vestigingsklimaat onder druk staat. Multinationals als Shell, Unilever en DSM verplaatsten hun hoofdkantoren al naar het buitenland. Baggeraar Boskalis overweegt een vertrek. Het mkb heeft die uitwijkmogelijkheden niet en is overgeleverd aan de grillen van de Brusselse wettenfabriek.

Beloftes Von Der Leyens Europese Commissie niet serieus te nemen

De Europese Commissie erkent de regeldruk overigens wel. Von der Leyen presenteerde aan het begin van haar mandaat in 2019 een ‘betere regelgeving’-agenda. Ze beloofde zich te houden aan het one in, one out-principe: voor elke regel die erbij komt, zou er elders een verdwijnen. Daar kwam alleen niets van terecht. Haar nieuwste belofte om de rapportageverplichtingen voor het mkb met minstens 25 procent te verminderen, valt daarom niet serieus te nemen.

En daar wringt de schoen. Terwijl Von der Leyen ontzettend ambitieus was met haar groene transitie, sloot zij haar ogen voor de gevolgen voor het mkb. Haar mandaat eindigt komend jaar. Naar verluidt wil ze een tweede termijn. Bij de Europese verkiezingen in 2024 zullen ondernemers de schadelijke regelzucht van deze Commissie niet vergeten zijn.