Premium Lock Leidt Caroline van der Plas de BBB het ravijn in?

07 november 2023Leestijd: 4 minuten
Caroline van der Plas. Foto: ANP.

Na een veelbelovende start zakt Caroline van der Plas weg. Door onnozele uitspraken wordt ze steeds minder serieus genomen. Zo dreigt haar BBB de kant op te gaan van de Boerenpartij van weleer, schrijft Gerry van der List.

Te vroeg pieken is een reëel risico voor politieke partijen. Een bekend voorbeeld biedt de SP. Voorman Emile Roemer nam met zijn vriendelijke uitstraling aanvankelijk veel kiezers voor zich in en kreeg in het voorjaar van 2012 ruim dertig zetels in de peilingen toegedicht. De socialist leek kans te maken om de klassenstrijd vanuit het Torentje te gaan voeren. Maar nadat hij in een verkiezingsdebat was overbluft door VVD-leider Mark Rutte, zakte Roemer weer weg. Bij de verkiezingen in september bleef de SP steken op de vijftien zetels die ze al had.

Bij Forum voor Democratie kwam het hoogtepunt ook te vroeg. De partij werd de grootste bij de verkiezingen van de Provinciale Staten in 2019. Een mooie triomf, die onder meer twaalf zetels in de Eerste Kamer opleverde. Maar twee jaar later, bij de belangrijkere verkiezingen van de Tweede Kamer, was de glans eraf en zagen Thierry Baudet en zijn radicale strijdmakkers zeven andere partijen meer stemmen binnenhalen.

Net als FVD piekte BBB bij verkiezingen te vroeg

Voor de triomfator bij de verkiezingen van de Provinciale Staten dit jaar dreigt zich eenzelfde scenario te ontvouwen. Caroline van der Plas stemde zoveel kiezers blij dat ze na de klinkende overwinning in maart al ging nadenken over de invulling van het premierschap. Maar gezien de peilingen lijkt het Torentje nu erg ver weg voor haar BBB. De partij is weggezakt naar de vijfde plek, op ruime afstand van NSC, VVD, GroenLinksPvdA en PVV.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw