Premium Lock Roelof Bouwman: Alweer een lekkende Marokkaanse Nederlander, zijn onze staatsgeheimen nog wel veilig?

20 november 2023Leestijd: 3 minuten
Erik Akerboom (AIVD), Pieter-Jaap Aalbersberg (NCTV) en generaal Jan Swillens (MIVD)

De malle eis dat het personeelsbestand van de overheid een ‘afspiegeling’ moet zijn van de bevolking is fataal voor de integriteit van onze inlichtingendiensten, schrijft Roelof Bouwman. Meest recente bewijs: de lekkende NCTV-analist Abderrahim el M.

Een ezel stoot zich in het gemeen geen twee keer aan dezelfde steen. Zou dat gezegde ook gelden voor de mensen die in Nederland waken over staatsgeheimen en andere gevoelige informatie?

Die vraag is actueel, nu er een omvangrijk onderzoek gaande is naar het lekken van staatsgeheimen door de 64-jarige Rotterdammer van Marokkaanse afkomst Abderrahim el M. Bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was hij senior analist op het gebied van salafisme en jihadisme. Ook werkte hij als tolk aan grote terrorisme-onderzoeken van de politie, door uitingen van jihadverdachten te vertalen en van een duiding te voorzien.

El M. is eind oktober opgepakt en zit sindsdien vast onder volledige beperking. Bij het doorzoeken van zijn woning stuitten rechercheurs op een enorme hoeveelheid uiterst vertrouwelijke informatie uit lopende onderzoeken van de politie en informatie van de NCTV. In de top van beide organisaties heerst na de arrestatie van El M. grote paniek, meldde De Telegraaf. Toch kan van een totale verrassing geen sprake zijn geweest.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw