Premium Lock Gevallen icoon Greta en Afghaanse mee-eter Sahar op cultureel centrum

19 november 2023Leestijd: 5 minuten
Sahar Shirzad (links) en Greta Thunberg tijdens de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid in Amsterdam, 12 november. Foto: Robin Utrecht/ANP

De Heilige van Stockholm zoekt nu ook in andere sectoren naar onrecht en is daarbij uitgekomen bij Israël en de Joden. ‘Er kan geen klimaatrechtvaardigheid zijn op bezet land’ schalde het hysterisch over het Museumplein. Philip van Tijn heeft zelden zoveel onzin in één zin gehoord.

Terwijl bij ons de verkiezingsspanning zinderend in de lucht hangt, omdat er een ondeugend grapje is gemaakt over Timmermans’ uiterlijk en omdat de beste debater Wilders geen paria meer is en de vraag Wie Wordt De Grootste? alle gesprekken aan de keukentafel en bij het koffieapparaat beheerst, speelden en spelen zich verschrikkelijke dingen af in Oekraïne en in Israël en Gaza.

Een absurdistisch toneelschrijver zou een eenakter kunnen schrijven over de betekenis van bestaanszekerheid in die landen en in eigen land: dáár elke dag letterlijk een kwestie van leven of dood, híer een minimumloon van 14 of misschien toch 16 euro. Dáár: doden of gedood worden, hier: een minister (van Volksgezondheid en van Democraten66 nota bene) die hartelijk de hand schudt van een hoge ome van het Taliban-regime, Abdul Bari Omar, met liters bloed aan zijn handen – ook al is de wreedheid en het martelen van de Taliban inmiddels overtroffen door Hamas. Dáár is op 7 oktober (maar ook eerder en later) een stevige poging gedaan om Israël en de Westbank Jodenvrij te maken, in de geest van ooit Hitler en zijn vriend, de groot-moefti van Jeruzalem; híer zullen onze topjuristen nog maanden bezig zijn met de vraag of de zin From the river to the sea Palestine will be free wegens antisemitisme verboden moet worden, wat in menig beschaafd land al het geval is.

Wie mentaal die beschrijvingen kan lezen van hoe gruwelijk op 7 oktober de helden van Hamas hebben gemoord, gemarteld en verkracht (het lukte mij maar ten dele), kan moeilijk nog één woord van sympathie voor de Palestijnse zaak opbrengen. En tegen de achtergrond van de verkrachtingen en de vrouwenhaat (hand in hand met Jodenhaat) ben ik verbijsterd over het overwicht aan vrouwen bij die Hamasdemonstraties.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw