Premium Lock Keus van Henri Bontenbal voor het conservatisme is verstandig

30 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal. Foto: Dirk Hol/HH/ANP

Het CDA stevent op een dramatische verkiezingsnederlaag af. Maar op termijn kan een conservatieve koers redding bieden. Voor een traditioneel ingestelde, behoedzaam opererende middenpartij is volop ruimte, schrijft Gerry van der List.

Tussen alle bijzondere figuren op de lijst van de LPF met kandidaten voor de Tweede Kamer stond in 2002 een voormalig fotomodel met een Duits accent. Pim Fortuyn had deze Winny de Jong een vierde plek gegund en zag in haar een geschikte fractievoorzitter.

Het was geen gelukkige keus. De Jong bleek een geestelijk labiele figuur. Een paar maanden na de verkiezingen van mei 2002 werd ze al gedwongen haar fractie te verlaten waarna ze DeConservatieven.nl oprichtte. Om deze nieuwe partij onder de aandacht van het Nederlandse volk te brengen poseerde De Jong op pikante wijze voor het tijdschrift Panorama. De kiezer werd er koud noch warm van. Bij de verkiezingen in januari 2003 haalde De Jongs partij niet meer dan 2.500 stemmen.

Het conservatisme heeft in Nederland een slecht imago

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw