Premium Lock Afshin Ellian: Nederlandse media lopen blind achter Hamas aan

20 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Parkeerplaats van het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza, die zeer waarschijnlijk werd getroffen door een mislukte raket van Islamitische Jihad. Foto:

Nederlandse media gaan veel te gemakkelijk mee in jihadistische framing door de terroristen van Hamas. NRC vermeldt zelfs niet de juiste bronnen. Burgers worden zo op het verkeerde been gezet, schrijft Afshin Ellian.

In onze media wordt een Hamas-minister beschouwd als de Palestijnse autoriteit. Helaas is er nog geen woord voor zich opzettelijk laten misleiden. In een jihadistisch conflict zijn liegen en bedriegen toegestaan. Manipulatie is een strijdwijze.

Jihadisten hebben geleerd dat westerlingen vrij eenvoudig te beïnvloeden zijn en hebben de westerse media ontdekt als toegang tot grootschalige massamanipulatie.  Ze weten welke kaart ze daarbij moeten spelen: menselijkheid. Met een beroep op de menselijkheid kunnen de jihadisten westerse leiders onder druk zetten. In werkelijkheid gaat het ze daar helemaal niet om. Menselijkheid is ver te zoeken bij jihadisten.

Mensenlevens, ook die van moslims, interesseren een jihadist niet. Ter illustratie hiervan vertaal ik voor u een passage uit een toespraak van ayatollah Khomeini (1902-1989), de oprichter van islamitische republiek in Iran en de uitvinder van Israël als de eeuwige vijand van moslims. Khomeini zei dat wanneer het leger van de kuffar (ongelovigen) een groep moslims als schild gebruikt, iedereen dood moet: ‘Ook die moslims moeten worden gedood’ om de vijand te verslaan. Hij voegt eraan toe: ‘De gedode moslims gaan naar het paradijs, de kuffar naar de hel.’ Onschuldige moslims vermoorden om de vijand te verslaan is dus toegestaan.

Terroristenpropaganda werd constant gepusht door Westerse media

De westerse cultuur denkt anders over het leven. Jihadisten gebruiken het leed van moslims, dat ze vaak zelf hebben veroorzaakt, om westerlingen te manipuleren. Een van de iconische beelden die jihadgroepen in de jaren negentig gebruikten, was van een doodgeschoten jonge Palestijn in de armen van zijn vader na een confrontatie met de Israëlische politie. Al-Qa’ida gebruikte het in al zijn propagandamateriaal. Er waren deskundigen in de westerse media die deze beelden als bewijs zagen voor hun theorie van een voedingsbodem voor jihadisme: als Israëliërs die jongen niet hadden gedood, zou Al-Qa’ida de aanslagen van 9/11 niet hebben gepleegd. De propaganda van Al-Qa’ida was zo succesvol dat de westerse media die beelden constant herhaalden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw