Premium Lock De Grondwet van Thorbecke is jarig: de meest tandeloze wet van allemaal?

30 oktober 2023Leestijd: 5 minuten
Johan Rudolph Thorbecke hervormde in 1848 de Grondwet, zodat Nederland veel democratischer werd. Foto: Getty Images

Op 3 november 175 jaar geleden nam het parlement de Grondwet van Thorbecke aan. Ondanks misverstanden wordt de oerwet gekend en gewaardeerd, schrijft Geerten Waling.

Het is een van die zonderlinge kronkels van de geschiedenis. Juist het enige land in Europa waar in 1848 géén revolutie uitbrak, werd ook het land waarin dat revolutiejaar het sterkst zijn sporen naliet. Tot op de dag van vandaag worden het landsbestuur en de wetten in Nederland geregeld door, en geijkt op, de Grondwet zoals koning Willem II die in 1848 door staatsrecht­geleerde Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) drastisch liet wijzigen. Op 3 november 1848 trad die in werking.

Onder druk van de dreigende revolutie werd opeens alles vloeibaar. Voor de korte termijn was met de hervormingen een revolutie afgewend. Op de lange termijn veranderde de beslissing van Willem II Nederland fundamenteel.

De Koning verloor vanaf dat moment zijn macht en ook zijn vrijheid, de ministers werden voortaan verantwoordelijk voor zijn woorden en daden. Ook werd de Tweede Kamer sindsdien direct verkozen en werd het landsbestuur opnieuw gerangschikt in drie bestuurs­lagen: het Rijk, de provincies en de gemeenten, de drie verdiepingen van het ‘Huis van Thorbecke’.

De Grondwet van 1848 was revolutionair maar niet ‘nieuw’

Toch was die Grondwet van 1848 geen nieuwe constitutie. Het was een aanpassing van de bestaande. De Grondwet van 1814 was de oermoeder en is dat nog altijd. Daarmee heeft Nederland de op-één-na-oudste geschreven constitutie ter wereld, na de Verenigde Staten (1789). Voor en na 1848 is de Grondwet ettelijke malen gewijzigd, afgelopen jaar nog zelfs, maar nooit waren de amendementen zo fundamenteel als 175 jaar geleden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw