Premium Lock Stijging zorgpremie is pijnlijk, maar wel realistisch

27 september 2023Leestijd: 4 minuten
Ziekenhuiszorg maakt het grootste deel uit van de zorgkosten. (Foto ANP SEM VAN DER WAL)

Nooit eerder is de zorgpremie zo hard gestegen als komend jaar, dus waren er meteen veel verontwaardigde reacties. Maar die verhoging is – hoe pijnlijk ook voor sommigen – wel te rechtvaardigen, schrijft Bram Hahn.

Het is inmiddels een even vertrouwde traditie als Prinsjesdag: zorgverzekeraar DSW die kort na de presentatie van de Rijksbegroting als eerste de zorgpremie bekendmaakt. Bij DSW gaan verzekerden in 2024 149 euro per maand betalen, 11,50 euro meer dan in 2023. Andere verzekeraars komen meestal op een vergelijkbare premie uit.

Een verrassing is het niet. Eerder dit jaar liet minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) er al geen misverstand over bestaan dat burgers meer zouden gaan betalen voor zorg. Alleen is de hoogte van de stijging toch even schrikken. DSW liet zijn premiebericht vergezeld gaan van de waarschuwing dat het zo niet langer kan en dat de kosten nog verder zullen stijgen.

Stapeling van zorgpremie, eigen risico en eigen bijdragen

Het leidde tot verontwaardigde reacties in media en politiek. Zo betoogde PVV-Kamerlid Fleur Agema dat er steeds meer burgers zijn die ‘helemaal geen tanden meer in hun mond hebben’ als gevolg van de stapeling van zorgpremie, eigen risico en eigen bijdragen.

Lees hieronder verder

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Toch is de ‘recordstijging’ wel te billijken, want er zijn tal van factoren die een stijging van de zorgpremie onontkoombaar maken. Om te beginnen de loonkosten, die 60 tot 70 procent van de totale zorgkosten beslaan. Afgelopen juni werden cao-afspraken gemaakt voor circa 450.000 zorgmedewerkers, waardoor zij er flink wat salaris bij krijgen: in 2023 respectievelijk 3 en 5 procent, en volgend jaar nog eens twee stappen van elk 5 procent.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw