Premium Lock Pak politici op standpunten, niet op oude tweets

17 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
V.l.n.r. Henri Bontenbal (CDA), Caroline van der Plas (BBB), Dilan Yesilgöz (VVD) en Annabel Nanninga (JA21). Foto's: ANP.

In aanloop naar de verkiezingen worden politici veelvuldig geconfronteerd met oude sociale mediaberichten of opvattingen uit een ver verleden. De nieuwe CDA-leider Henri Bontenbal is momenteel doelwit. De opgerakelde screenshots zouden hypocrisie blootleggen, maar dat is niet zo. Ze maken de kiezer niets wijzer en vervuilen het debat, schrijft Matthijs van Schie.

‘Reageren op een 4 jaar oude tweet. Niet eerst datum checken. Note to myself: Dom, dom, dom Caroline,’ schreef Caroline van der Plas maandag 14 augustus op X, voorheen Twitter. Even daarvoor had de BBB-leider een tweet uit 2019 uitgelicht waarin Henri Bontenbal de vraag stelde waarom het CDA de boeren ‘zo belangrijk maakt’.

Screenshots van ‘scherpe’ tweets Bontenbal gaan viraal

Die avond was Bontenbal te gast bij Nieuwsuur, waar presentator Jeroen Wollaars hem confronteerde met de tweet toen zijn standpunt over de boeren ter sprake kwam. ‘Ik zou die tweet nooit meer zo geformuleerd hebben,’ stelde de CDA’er, die het bericht verstuurde twee jaar vóór hij de Tweede Kamer in ging. ‘Twitter is een medium waar je de dingen soms wat scherper zegt.’ Bontenbal had naar eigen zeggen vooral duidelijk willen maken dat het CDA ook andere beroepsgroepen, zoals zorgmedewerkers en politieagenten, niet moest vergeten.

De dagen daarna slaagden twitteraars erin om Bontenbals ‘scherpste’ tweets, waarin hij uithaalde naar ongevaccineerden en zogenoemde klimaatontkenners, weer ‘trending’ te maken. Die zouden bewijzen dat de CDA’er niet de ‘verbindende’ leider is die hij zegt te willen zijn. Bontenbal verwijderde de omstreden berichten, maar er waren al screenshots gemaakt. Die worden veelvuldig gedeeld. Het internet vergeet niets.

Caroline van der Plas aangevallen om tien jaar oude Pride-tweet

Het siert Caroline van der Plas dat zij haar eerste reactie op het vier jaar oude bericht van Bontenbal verwijderde en haar ruim 222.000 volgers liet weten dat het niet correct is om aan de haal te gaan met een oude tweet. ‘Mensen kunnen van standpunt veranderen,’ voegde ze er even later aan toe. Daarover kan ze zelf ook meepraten.

Toen BBB haar volgers begin augustus een ‘fijne Gay Pride’ wenste, haalden critici massaal een tweet uit 2013 (!) aan waarin Van der Plas negatief sprak over het in haar ogen exhibitionistische karakter van de botenparade in Amsterdam. Het contrast tussen de tweets zou hypocrisie en opportunisme blootleggen. Alsof een mens in tien jaar tijd niet van mening kan veranderen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw