Premium Lock Partijen kunnen ook minder beloven bij de verkiezingen

08 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Bij ongewijzigd beleid geeft overheid 420 miljard euro uit in 2028. Foto: Peter Hilz/HH/ANP

Partijen zijn druk doende met verkiezingsprogramma’s schrijven. Die boekwerken lopen over van kostbare beloften aan de burger. Met de bedoeling de kiezer te verleiden. Wie durft daarmee te breken en eens wat minder te beloven, vraagt Victor Pak zich af.

Aan geld geen gebrek. Zo regeerde het nu demissionaire kabinet-Rutte IV vanaf zijn aantreden. Aan elk probleem werd een bak geld gespendeerd. Dat was telkens de makkelijkste oplossing. Van de energiecrisis tot het klimaatbeleid, van de affaire met de kinderopvangtoeslagen tot ‘Groningen’: de geopende geldkraan maskeerde de politieke meningsverschillen tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Dit beleid van Rutte IV werd breed gedragen in Den Haag. Kritiekloos werd het idee aanvaard dat meer overheid het leven beter maakt, in elk geval voor de politiek en ambtenarij. Maar de burger schiet weinig op met de gebrekkige resultaten van die spilzieke overheid.

Kan het een tandje minder met die groeiende uitgaven?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw