Premium Lock Waarom asielcrisis de val van het kabinet waard is

07 juli 2023Leestijd: 4 minuten
KABINET-RUTTE IV IS GEVALLEN. FOTO: ANP ROBIN UTRECHT

Het kabinet-Rutte IV is gevallen wegens onenigheid over het beperken van de instroom van asielzoekers. In november 2022 schreef EW al dat Rutte een streep onder het kabinet moest zetten als D66 en ChristenUnie de asielinstroom niet écht zouden willen  aanpakken. Lees het commentaar van Gertjan van Schoonhoven hieronder terug.

Als VVD-‘voorman’ Rutte straks wéér op onwillige coalitiegenoten stuit om iets te doen aan de asielmigratie, moet het maar eens einde verhaal zijn met dit kabinet, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Het vierde kabinet-Rutte is weer even gered, mede door een interventie van de premier zelf, zij het dan in zijn rol van ‘voorman’ van de VVD. Alleen hij kon de opstandige Tweede Kamerfractie van de VVD dinsdag nog in het gareel krijgen. Uiteindelijk ging de fractie – niet geheel onverwacht – toch door de pomp en slikte de spreekwoordelijke ‘meloen’ door: de ‘spreidingswet’; beter bekend als de ‘dwangwet’, waarmee de rijksoverheid gemeenten kan dwingen om asielzoekers op te vangen. De asielcrisis was de VVD blijkbaar geen kabinetscrisis waard.

Ruttes belofte stuit onherroepelijk op politieke onwil coalitiegenoten

Het is de moeite waard om even bij dat laatste stil te staan. Is de asielcrisis een kabinetscrisis waard? Een kabinetscrisis is niet iets waarmee je lichtzinnig omgaat. Toch is het antwoord op de vraag: nou en of. Is het niet deze keer, dan toch de volgende keer. Als blijkt dat de belofte van VVD-‘voorman’ Rutte om met de coalitie te kijken naar manieren om de asielinstroom te beperken – ‘die aantallen zijn ook te hoog’, zei Rutte – op politieke onwil van de andere partijen in de coalitie stuit.

Want daar gaat het in feite om: politieke wil dan wel onwil. Er zijn – wat radicaal rechts ook roept – geen tovermiddelen om de asielinstroom te beperken. Maar allerlei ‘gewone’ maatregelen zijn wel degelijk denkbaar. En als het kabinet bereid zou zijn om de asielcrisis daadwerkelijk tot een crisissituatie uit te roepen – wat het met onnavolgbare logica maar niet wil – dan zijn de mogelijkheden om er meer greep op te krijgen nog weer wat groter.

Lees hieronder verder

Asiel is voor D66 en ChristenUnie een morele opdracht tegen elke prijs. Maar de prijs is inmiddels veel te hoog

Maar in feite is dat niet eens de kwestie. De kwestie is dat bij coalitiepartners D66 en ChristenUnie domweg de politieke wil ontbreekt om iets aan de hoge asielmigratie te doen. De positie van het CDA is wat de positie van het CDA altijd is, als het gaat om immigratie: stoere praatjes, maar er niet naar handelen. De partij is intern domweg te verdeeld op dit punt.

Voor D66 en ChristenUnie is de opvang van asielzoekers een morele, humanitaire opdracht die tegen elke prijs moet worden vervuld. Dat is op zich lovenswaardig. Maar de maatschappelijke prijs voor deze getuigenispolitiek – want dat is het in essentie – is inmiddels veel te hoog.

De huidige instroom gaat niet alleen de spankracht van het land te boven – wat het aan kán – maar ook steeds meer het draagvlak. Wat het land aan wíl. Politieke ontwrichting is daarvan het gevolg. Hoe groot – om maar wat te noemen – willen beide partijen radicaal en extreem-rechts hebben in en buiten het parlement? Nóg groter? Wanneer begint het eigen geweten over dát wapenfeit eens op te spelen?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw