Premium Lock Verkiezingen strijd om nieuwe premier? Dat is kiezersbedrog

25 juli 2023Leestijd: 4 minuten
Kandidaat-lijsttrekkers Dilan Yeşilgöz (VVD) en Frans Timmermans (PvdA). Foto's: ANP

De verkiezingen op 22 november dreigen nu al uit te lopen op een strijd om de nieuwe premier. Het gaat dan niet om de inhoud en om de samenstelling van een sterke Tweede Kamer. Dat is kiezersbedrog, waarschuwt Geerten Waling.

Dat er nieuwe verkiezingen op komst zijn, is bijna altijd reden voor optimisme: nieuwe ronden, nieuwe kansen. Zeker nu. De zwartkijkers die treuren dat het kabinet- Rutte IV ‘al na anderhalf jaar’ tot een einde kwam, moeten in de campagne maar hun best doen om de kiezersgunst te verwerven voor al die radicale plannen. Intussen zijn er, als op 22 november de stembussen open gaan, ruim twee jaar en acht maanden verstreken sinds de vorige Tweede Kamerverkiezingen (17 maart 2021).

Na een veel te lange formatie, waarin de andere kopstukken zich scherp tegen Rutte afzetten, kwam toch de oude coalitie tot een nieuw akkoord: VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Die vier maken, als de formatie weer zo lang duurt, in demissionaire vorm wellicht zelfs hun ­zevende regeringsjaar vol. Om over Ruttes eigen duur­record in het Torentje nog maar te zwijgen.

Alle reden om uit te kijken naar nieuwe verkiezingen

Kortom, nieuwe verkiezingen, wat een geluk! Zeker ook omdat de Provinciale Statenverkiezingen in maart lieten zien dat zich, op het niveau van de tectonische platen van de publieke opinie, enorme verschuivingen hebben voorgedaan. BBB werd in elke provincie de grootste en heeft inmiddels in verreweg de meeste provincies een coalitie gevormd – waarbij zij de radicale stikstof- en klimaatpartij D66 stelselmatig buiten de deur heeft weten te houden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw