Premium Lock Rutte piekert nog even, maar wil door als VVD-lijsttrekker

07 juli 2023Leestijd: 5 minuten
DEMISSIONAIR PREMIER RUTTE VERTREKT NA PERSCONFERENTIE VANWEGE DE VAL VAN KABINET-RUTTE IV. FOTO: ANP PHIL NIJHUIS

Premier Rutte en de VVD zetten hoog in op de migrantenkwestie. Of Mark Rutte er verstandig aan deed zijn kabinet hierover te laten vallen? Dat is zeer de vraag, schrijft Eric Vrijsen. Hij liet vrijdagavond op de persconferentie doorschemeren dat hij opnieuw wil aantreden als VVD-lijsttrekker.

Het kabinet had nog een week om een adequate beperking van de asielstroom te regelen. Na wekenlang beraad was er overeenstemming over enkele maatregelen, maar op donderdag kwam daar de eis bij van VVD-premier Rutte om het aantal ‘nareizigers’ van oorlogsvluchtelingen te limiteren tot tweehonderd per maand.

Rutte zei vrijdagavond dat hij in het overleg van woensdag ‘een vriendelijker toon had moeten gebruiken’. Maar hij verweet zichzelf niets: ‘Die toon was niet de reden van de val van het kabinet.’

Ruttes eis om het aantal ‘nareizigers’ van oorlogsvluchtelingen te limiteren, was onbespreekbaar voor de ChristenUnie. Omdat het in strijd is met ‘mijn principes’, zoals de nieuwe partijleider Mirjam Bikker het donderdag formuleerde. ‘Wij zijn een gezinspartij. Dit kun je ons niet vragen.’

Een dikke streep in het zand. Het hele idee van een vreemdelingenquotum staat de ChristenUnie tegen, want als je ermee begint voor de zogenoemde nareizigers, geldt er weldra ook een quotum voor alle asielzoekers.

Lees hieronder verder

En dan gaat het ook nog eens om de ‘nareizigers’ van oorlogsvluchtelingen. Voor de ChristenUnie gaat het dan meteen over Syrische en Afghaanse kinderen. Die mag je niet weigeren.

Rutte de pokeraar, dat is even wennen

Bij D66 vinden ze hetzelfde. Maar daar dachten ze dat het plan-Rutte zó pertinent in strijd is met internationale verdragen, dat het toch wel door de rechterlijke macht buiten werking zou worden gesteld. En dat Rutte dit heus zelf ook begreep. Iedereen maakte een foute inschatting. Het was één bananenschil teveel van een verder vreugdeloze regeerperiode van anderhalf jaar.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw