Premium Lock Philip van Tijn: Hoe zal de geschiedenis over Rutte en Kaag oordelen?

16 juli 2023Leestijd: 6 minuten
DEMISSIONAIR PREMIER RUTTE EN DEMISSIONAIR MINISTER VAN FINANCIËN KAAG. FOTO: PHIL NIJHUIS/ANP

Hoe zal de geschiedenis over de hoofdrolspelers van vandaag oordelen, vraagt Philip van Tijn zich af. Zal Sigrid Kaag de geschiedenis ingaan als topdiplomate en de personificatie van nieuw leiderschap in de politiek? Of als zondagskind dat in alles overdreef en Rutte de dolkstoot gaf?

In de afgelopen week, waarin elke dag in het teken stond van weer een andere afscheid aankondigende vooraanstaande politicus, spookte voortdurend de mooiste lijkrede uit de menselijke geschiedenis door mijn hoofd. Dat is zonder twijfel de speech van Marcus Antonius bij de begrafenis van Julius Caesar, slachtoffer van een complot waaraan ook getrouwen deelnamen (‘Ook gij, Brutus!?’). In die lange speech, een meesterwerk van Shakespeare, zitten twee passages die tot de dag van vandaag vaak worden geciteerd. De herhaalde cynische zin ‘And Brutus is an honourable man’, waarin het tegendeel van het uitgesprokene is bedoeld, zou elke dag in de Tweede Kamer kunnen klinken, als de klassieken nog zouden klinken.

En ronduit magistraal is: ‘The evil that men do lives after them / The good is oft interred with his bones.’

Ook dat spookte steeds door mijn hoofd: hoe zal de geschiedenis over de hoofdrolspelers van vandaag oordelen? We hebben in tien dagen 783 beschouwingen, analyses, semi-necrologieën en columns, en evenveel talkshows en ‘duiders’ gelezen en gehoord, maar allemaal met de kennis van nu en niet die van morgen.

Rutte en Kaag, die vooral. Zal de geschiedenis lovend over hen zijn of vernietigend? Of genuanceerd? Omdat over Rutte al karrenvrachten zijn geschreven, neem ik Kaag als voorbeeld. Met twee visies uit de toekomst.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw