Premium Lock Zihni Özdil: Asielbeleid Nederland is kille spreadsheetberekening

07 juli 2023Leestijd: 3 minuten
Opvang Ter Apel. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Dat, of all things rotten in this country, uitgerekend asielbeleid heeft geleid tot een kabinetsval, laat de lelijkste kant van Nederland zien. Dat schrijft columnist Zihni Özdil.

In 2016 sloot de Europese Unie, onder aanvoering van Diederik Samsom van de PvdA, de ‘Turkije-deal’; vanaf dat moment zou Erdogan vluchtelingen naar Europa tegenhouden, in ruil voor 6 miljard euro kopgeld.

Kamp Moria zou volgens die afspraak een ‘hotspot’ zijn waar het lot van vluchtelingen wordt bepaald. Capaciteit van het kamp: 3.000 mensen. Eind 2020, op het hoogtepunt van de covid-crisis, verbleven er 13.000 mensen, inclusief vijfhonderd kwetsbare alleenstaande kinderen. Zonder sanitair maar met diarree en schurft wachtten ze uren op eten en schoon water, zoals de daar aanwezige arts Steven van de Vijver mij destijds vertelde.

Het humanisme van Europa was destijds niet in staat om die kinderen te redden. Dat kwam door het xenofobe Oost-Europa, waar semi-dictators zoals Viktor Orbán aan de macht zijn. En door Nederland. De lijn van de ‘manager van BV Nederland’, Mark Rutte, was steeds: het liefst nul vluchtelingen naar de EU. En Nederland gaat geen kinderen redden. Daar blijft het bij.

Lees hieronder verder

Omdat hij geen barbaar is, pleitte onze minister-president wel steeds voor wat meer geld naar Griekenland, zodat de mensen in minder verschrikkelijke omstandigheden in kamp Moria zouden blijven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw