Premium Lock Tolerantie is in de democratie een burgerplicht

15 juni 2023Leestijd: 3 minuten
EEN FRAGMENT UIT DE DOE-HET-ZELF-DICTATUUR. SCREENSHOT: YOUTUBE

De oprukkende cancelcultuur bedreigt de democratie in haar kern. Want een democratie kan niet zonder tolerantie, schrijft Geerten Waling.

Je verzint het niet. Omroep BNNVARA heeft onlangs, na een maakproces van twee jaar, de vierdelige documentaire De doe-het-zelf-dictatuur van Kees Schaap en Fidan Ekiz, die juist ging over de heersende cancelcultuur in de wereld van de media – jawel – gecanceld. Ze maakten de documentaire in een gevoelige tijd, nadat de omroep Ekiz’ talkshow De vooravond, die zij maakte met Renze Klamer, na twee seizoenen eveneens had gecanceld. ‘Niet goed genoeg’ en ‘niet urgent’, was het huichelachtige verweer van BNNVARA, dat vervolgens het vrijgekomen uur opvulde met de tergend slechte en zelden urgente show Khalid & Sophie.

Gelukkig was Omroep MAX wel bereid de serie uit te zenden, zodat de kijker alsnog kan genieten van vier afleveringen vol ongemakkelijke gesprekken: met de blafferige Ongehoord Nederland-baas Arnold Karskens en de gluiperige BNNVARA-bureaucraat Suzanne Kunzeler, maar ook met crime-charlatan Maurice de Hond en met Twitter-houwdegen Wierd Duk, Telegraaf-journalist en ex-partner van Ekiz. Even ontroerend als schokkend zijn de verhalen van klokkenluider Ad Bos, die door de corrupte bouwwereld is kapotgemaakt, en van oud-Kamerlid Gijs van Dijk, wiens leven door zijn eigen partij – de PvdA – totaal is vernietigd, hoewel de rechter hem inmiddels van alle blaam heeft gezuiverd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw