Premium Lock Roelof Bouwman: BBB kijkt de kunst af bij Balkenende

12 juni 2023Leestijd: 3 minuten
JAN PETER BALKENENDE (CDA) EN CAROLINE VAN DER PLAS (BBB). FOTO: ANP

Met zijn niet-hippe uitstraling was Jan Peter Balkenende een typische representant van de leef- en denkwereld van kiezers in de regio. Bij het CDA is hij vergeten, maar Caroline van der Plas weet met zijn succesformule wel raad, schrijft Roelof Bouwman.

Ter gelegenheid van zijn afscheid als senator stond in NRC onlangs een zeer lezenswaardig interview met Niek Jan van Kesteren. De zeventigjarige CDA-prominent, voorheen directeur van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, werd door de krant omschreven als de ‘schaduwkoning van Nederland’, de ‘meester van de inside game’ en het ‘brein van de polder’.

Zonder Van Kesteren, aldus NRC, zou Nederland er anders hebben uitgezien. ‘Hoe de arbeidsmarkt is geregeld, de pensioenen, de herziening van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de zorgverzekeringen: bij zo’n beetje alle grote sociaaleconomische hervormingen van de afgelopen dertig jaar is zijn invloed bepalend geweest. Maar nu houdt hij ermee op.’

Het CDA zit in een cruciale, beslissende fase

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw