Premium Lock Caroline, hou op met twitteren

05 mei 2023Leestijd: 4 minuten
Caroline van der Plas (BBB) . ANP / Hollandse Hoogte / Bart Maat

Als je premier wil worden, moet je sociale media links laten liggen, schrijft columnist Zihni Özdil. Een staatsvrouw schoffeert Zelensky niet en is niet de hele dag aan het bekvechten met mafklappers op Twitter.

Jumping the shark (over de haai heen springen) is een term in de film- en televisiewetenschappen. Die verwijst naar de tv-serie Happy Days (1974-1984).

Die serie speelt zich af in de jaren vijftig. Het meest populaire karakter was de stoere nozem-in-leren-jas Fonzie, gespeeld door Henry Winkler.

Fonzie was degene naar wie kijkers altijd uitkeken. Hij was zo stoer dat hij voor de spiegel zijn kam weer terug in zijn achterzak moest stoppen. Omdat zijn haar altijd perfect zit. Met zijn, soms wel magische, krachten wist Fonzie elke situatie te redden. Deed een jukebox het niet? Fonzie blies op zijn vuist, sloeg erop, en voilà, daar kwam de rock-’n-roll uit de speakers. En zo ging het maar door.

Tot in seizoen vijf aflevering drie, Fonzie plotsklaps veranderde van een stoere held in een parodie van zichzelf. In die aflevering doet hij een zwembroek aan onder zijn leren jas en gaat waterskiën. Maar er verschijnt een enorme haai. Net op tijd lukt het Fonzie om over de haai heen te springen. Sindsdien betekent jumping the shark het moment dat iets of iemand, door gebrek aan bescheidenheid, in één klap over zijn hoogtepunt heen is.

Afgelopen woensdag 3 mei, om half elf in de avond nota bene, stuurt BBB-leider Caroline van der Plas deze tweet:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Caroline heeft haarfijn gevoel voor ophef, maar ze jumpte de shark

Caroline heeft een haarfijn gevoel voor wat soms ‘ophef’ wordt genoemd, maar in wezen gaat het vaak over de onbesproken pijnpunten van de Nederlandse volksgemeenschap. BBB is dan ook geen boerenpartij, maar een brede volkspartij die ook in een stad als Rotterdam enorm populair is.

Maar afgelopen woensdag jumpte Caroline de shark. Ten eerste met ‘ONZE’ herdenking in Capslock. Ook al vind je dat oprecht, dan moet je als politiek leider intussen toch wel weten dat een president in oorlog nou niet echt de meest flexibele agenda heeft.

Ten tweede, zoals mijn dierbare collega Gertjan van Schoonhoven uitmuntend uiteen heeft gezet, is 4 mei in Nederland historisch geen hele dag van herdenking.

Van Schoonhoven:

‘Niet voor niets luidt de officiële vlaginstructie van de Rijksoverheid: vlaggen halfstok van zes uur ’s avonds tot zonsondergang. Anders dan 5 mei – Bevrijdingsdag – is het op 4 mei formeel niet de hele dag Dodenherdenking. 4 mei, zou je kunnen zeggen, is een avondtraditie: in de vooravond van 5 mei, om precies te zijn. In die zin schendt het bezoek van Zelensky geen enkel protocol.’

Kortom, Zelensky was alweer gevlogen toen 4 mei ‘begon’.

Wat heet Caroline van der Plas bereikt met haar tweet?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw