Premium Lock Raad van State zadelt Nederland op met nog meer asielzoekers

03 mei 2023Leestijd: 3 minuten
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD). Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

Het kabinet wil dat de Dublinverordening wordt gerespecteerd. Migranten moeten hun aanvraag doen in het land waar zij voet op Europese grond zetten. Alleen komt de tegenwerking niet uit het buitenland, maar van hoogmoedige Nederlandse rechters, schrijft René van Rijckevorsel.

Eric van der Burg, staatssecretaris van Asiel en Migratie, wordt sinds de dag waarop hij aantrad in 2022 achtervolgd door een – uit de context gerukte – uitspraak uit 2017: ‘Hoe meer asielzoekers, hoe beter.’ Wat dat betreft heeft de VVD’er niet te klagen. Dit jaar zal een recordaantal van 75.000 asielzoekers aankloppen. En misschien meer, dankzij een recent vonnis van de Raad van State. De kosten van asielmigratie groeien intussen dit jaar met 3 miljard euro.

Van den Burg zal zijn uitspraak niet snel herhalen. De aantallen asielzoekers bezorgen hem permanent hoofdbrekens. Er zijn zo weinig opvangplekken dat hij dwangwetten wil inzetten om ze verspreid te krijgen over het land. En dan is er nog het risico dat asielmigranten buiten moeten slapen in Ter Apel. Als dat gebeurt, wacht hem de knoet van linkse politici en media.

Grootste tegenwerking komt niet uit het buitenland

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw