Premium Lock Financiën Rutte IV: én op dun ijs én de vangrail in

22 mei 2023Leestijd: 3 minuten
EWOUT IRRGANG BIEDT VERANTWOORDINGSSTUKKEN AAN IN TWEEDE KAMER (LINKS SIGRID KAAG). Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Door een miljardenrekening voor zich uit te te schuiven, dreigt Rutte IV de vangrail in te rijden, zegt de Raad van State. En volgens de Algemene Rekenkamer schaatst het kabinet op dun ijs, door tekortkomingen in het financieel beheer. Waarschuwingen die de hele politiek zich ter harte moet nemen, schrijft Carla Joosten.

De twee Hoge Colleges van Staat kritiseerden in één en dezelfde week in niet mis te verstane beeldspraak het begrotings- en financiële beleid van Rutte IV.

De Algemene Rekenkamer keurde de afrekening van ontvangsten en uitgaven over 2022 nog wel goed, maar met de nodige kanttekeningen. Zo hapert het financieel beheer van tien van de twaalf ministeries. Regelmatig maken die ministeries fouten bij aanbestedingen.

Ook ontbreekt bij ministeries de onderbouwing dat goederen of diensten waarvoor ze hebben betaald daadwerkelijk zijn ontvangen. De Algemene Rekenkamer ziet hierin een signaal dat de Rijksoverheid onvoldoende bestand is tegen nieuwe crises.

Zulke conclusies zijn jaarlijks te horen. Niet voor niets is de titel van de rapportage van de Rekenkamer over 2022 Van dingen die niet voorbij gaan.

 

Ministerie van Volksgezondheid is andermaal de zieke patiënt

Zorgelijk is dat Volksgezondheid andermaal de zieke patiënt is. Van de totale uitgaven kon dit ministerie 5,1 miljard euro niet verantwoorden.

Misschien moeten de ambtenaren van de ministers Ernst Kuipers (D66) en Conny Helder (VVD) eens stage lopen bij hun collega’s bij Sociale en Economische Zaken. Die ministeries slaagden er bijvoorbeeld in om elke coronasteunmaatregel te verantwoorden.

De Rekenkamer had zelfs goed nieuws voor de veelgeplaagde Belastingdienst. Ook daar worden problemen opgelost. Een groot aantal verouderde IT-systemen is er eindelijk vervangen. Daar staat tegenover dat het btw-systeem nog steeds dateert uit 1982.

‘Ik speelde toen nog in de zandbak,’ zei Ewout Irrgang, waarnemend president van de Algemene Rekenkamer, bij de overhandiging van de verantwoordingsstukken in de Tweede Kamer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw