Premium Lock Vermeer laat mensen dromen over een verleden dat nooit bestond

15 mei 2023Leestijd: 4 minuten

Het enorme succes van de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum is opvallend. Het zegt iets over de behoefte van mensen om weg te dromen bij een verleden dat nooit heeft bestaan, ontwaart Geerten Waling.

Maar liefst 450.000 kaarten gingen in februari binnen drie dagen over de digitale toonbank. Niet voor een concert van Justin Bieber of Dua Lipa, maar voor een kunsttentoonstelling van nog geen dertig schilderijtjes. Stuk voor stuk olieverfdoeken met oubollige taferelen. Een meisje met een muziekinstrument, een vrouw leest voor het open raam een brief, een sterrenkundige draait wat aan een wereldbol. Slaapverwekkend saaie scènes in feite, ongeacht of ze vandaag de dag of vier eeuwen geleden zijn geschilderd.

Non-binair in glunderende pose voor oude witte mannenmuseum

Toch is de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum een absolute kaskraker. Vorige week werden nog eens 2.600 kaarten in de verkoop gedaan – in het laatste weekend van de tentoonstelling (op 2 en 3 juni) blijft ’s lands kunstmuseum open tot twee uur ’s nachts (!) om iedere bofkont met een kaartje te kunnen ontvangen.

Afgaande op het gemiddelde museumpubliek verwacht je vooral de zilveren haren van de gouden generatie tegen te komen, maar bij Vermeer komt alles en iedereen: van jong tot oud, van chic tot shabby. Een kaartje voor Vermeer is dan ook ‘the hottest ticket in Europe’, zoals een uitgelaten buitenlandse bezoeker twitterde. Bij nadere studie blijkt het te gaan om een non-binaire activist (noch man, noch vrouw). Een begeleidende foto toont ‘hen’ in glunderende pose in de beeldentuin van het Rijksmuseum.

Als zelfs zulke notoire haters van ‘oude witte mannen’ en alles wat die hebben voortgebracht, wegzwijmelen bij de doeken van Johannes Vermeer (1632-1675), een boegbeeld van de vervloekte Gouden Eeuw, dan is er wel iets aan de hand.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw