Premium Lock Rutte moet in stikstofcrisis eindelijk eens zelf acteren

11 april 2023Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte tijdens het Kamerdebat over uitslag Provinciale Statenverkiezingen. Foto: Remko de Waal/ANP

Het kabinet hobbelt na het debat over de verkiezingsuitslag verder. Hopelijk met meer daadkracht en minder gedraal. En vooral meer daadkracht in de stikstofcrisis. Ook van de zijde van de minister-president, schrijft Carla Joosten. Het wordt tijd dat hij er zich echt mee gaat bemoeien.

Wie hard werkt in dit land, moest woensdag 5 april lijdzaam toezien hoe politici 14 uur debatteren over een jaartal. Een streefdoel voor stikstofbeleid dat nog niet eens volledig vorm heeft gekregen en waaraan veel sectoren moeten bijdragen, vooral de boeren.

De wijze waarop het kabinet de stikstofcrisis bestrijdt, doet bevroeden dat het nog meer problemen krijgt als Brussel straks laat weten dat de kwaliteit van het oppervlaktewater ver onder de norm is. Het stikstoftreurspel, dat zich in episodes voltrekt, belooft weinig goeds. Het leidde zelfs tot een mogelijke kabinetscrisis en een wankelend kabinet dat een door bijna de gehele oppositie gesteunde motie van wantrouwen overleefde.

Het vermorzelde CDA raakte in paniek

Na de verkiezingsdreun die BBB uitdeelde, raakte het vermorzelde CDA in paniek. Vanwege de peilingen begon leider Wopke Hoekstra al in augustus 2022 te tornen aan ‘het jaartal 2030’ in het Coalitieakkoord. Dat was ‘niet heilig’. Boeren moesten weer bondgenoot worden. Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten trok het CDA 2030 helemaal niet meer. Dat moest uit het Coa­litieakkoord. VVD, D66 en ChristenUnie weigerden, waarna de toverformule volgde dat het CDA pas wil ­heronderhandelen als het Landbouwakkoord er is, met nieuwe provinciecolleges en de regelingen voor boeren die willen stoppen of hun bedrijf verplaatsen.

Een coalitiepartij die op termijn wil heronderhandelen, is een nieuw stukje staatsrecht. Nu er toch een Kamerdebat was over de verkiezingsuitslag, was dit een mooie aanleiding voor de oppositie om het kabinet in het nauw te drijven.

Staatsrecht, zo leert de geschiedenis, is levend

De acrobatiek van Rutte IV met het Coalitieakkoord was volgens de oppositie onbestaanbaar. Waar was de eenheid van het kabinetsbeleid als één regeringspartij iets anders wil? Leuk geprobeerd, maar staatsrecht, zo leert de geschiedenis, is levend. Bovendien is de CDA-wens een aankondiging, geen feit.

Ja, de ministerraad moet volgens de Grondwet de eenheid van het kabinetsbeleid bevorderen. Maar dat is nou juist wat het wankelende kabinet probeert. De boel, inclusief het CDA, bij elkaar houden.

Voor de zomer is er pas meer nieuws over het lot van ‘2030’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw