Premium Lock Het dedain voor de kiezer is niet meer te harden

04 april 2023Leestijd: 4 minuten
Foto: Sem van der Wal/ANP

De verliezers van de verkiezingen zijn nog volop bezig de historische overwinning van BBB te downplayen, te delegitimeren en zelfs glashard te ontkennen. Het dedain voor de kiezer is niet meer te harden, schrijft Geerten Waling.

De verkiezingen zijn alweer drie weken geleden, maar nog steeds is in Den Haag een hele roedel gebeten honden vlijtig bezig een niet mis te verstane tegenslag tóch nog in hun voordeel te spinnen. En om het historische succes van BBB – nog nooit werd één partij in elk van de twaalf provincies de grootste – te downplayen, te delegitimeren of zelfs in het geheel te ontkennen. Het NK Wegkijken is in volle gang.

Vier op de vijf kiezers hebben níet op die BBB gestemd!

Allereerst dat downplayen. Verkiezingen zeggen niet alles, sussen de geslagenen. Het zijn bovendien ‘maar’ verkiezingen voor de provincies – en ach ja, voor de Eerste Kamer natuurlijk, maar daar hadden de kabinetten-Rutte altijd al een minderheid. En BBB? Nou, dat succes van FVD van vier jaar terug werd ook een flop. Wist u dat vier op de vijf kiezers níet op die club van Caroline van der Plas hebben gestemd? Er is eigenlijk niet zoveel aan de hand. Loopt u rustig door, hier valt niets te zien.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

Intussen staat het kabinet-Rutte IV te tollen op zijn benen als een zwaargehavende bokser na de stalen uppercut van de kiezer. Hoelang blijft hij nog overeind? Het zwart komt Rutte IV al voor ogen, de grond lonkt. Over de bebloede lippen komt nog wat onsamenhangends over stikstof en ‘vertragen’ maar tegelijk ook ‘versnellen’. En het gebruikelijke geprevel: ‘We gaan er wel uitkomen, want…’ Iets met: ‘alle vertrouwen’.

Ondemocratisch: het ontkennen van de legitimiteit van verkiezingen

Veel valser dan downplayen is het delegitimeren van de verkiezingsuitslag. Zo klinkt ook nu weer in deftige dagbladen de roep om jongeren onder de achttien jaar veel eerder stemrecht te geven en zelfs om de stem van ouderen minder zwaar te tellen. Zij hoeven tenslotte de gevolgen van hun stem op lange termijn, voor milieu en klimaat, niet te ervaren, zo is de gedachte. Ouderen, die in normale culturen gelden als respectabel en wijs, blijken opeens een sta-in-de-weg voor de gewenste vooruitgang, in dit geval de reductie van stikstof.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw