Premium Lock Een aansteker en een Porsche als symbolen van onze samenleving

09 april 2023Leestijd: 4 minuten
Davy Klaassen met bebloed hoofd en vlogger Enzo Knol. Foto: ANP

Het rechtspreken in Nederland is niet gestoeld op wraak of het stellen van voorbeelden. Mede daarom zullen de Rotterdamse aansteekgooier en vlogger Enzo Knol er wel weer genadig van af komen, schrijft Philip van Tijn.

Ik weet niet of de foto van het bebloede achterhoofd van Davy Klaassen het tot Foto van het Jaar zal brengen, maar de eindselectie zal deze zeker halen. Je moet het de 32-jarige ‘Feyenoord-supporter’ nageven: zijn keuze van Klaassen had niet beter gekund: een aansteker gooien naar het enige kale hoofd van de gehate tegenstander Ajax, dat maakt veel meer indruk.

De reacties op het ‘aansteker-incident’ waren voorspelbaar: onbegrip, weerzin, walging, hoe moet het nu verder met ons voetbal? Tot de hoogste autoriteiten toe: Aboutaleb, op wiens grondgebied het was gebeurd, Yesilgöz, tot wier ministeriële domein dit behoort, en Rutte, tot wie alles behoort, vooral als het fout gaat. Het viel me nog mee dat onze taal in de afgelopen week niet is verrijkt met de uitdrukking Wie zonder zonde is werpe de eerste aansteker. Dat had iets kunnen zijn voor de Bond tegen Vloeken, die zich vooral opwond over assistent-trainer John de Wolf, die de gemoederen probeerde te kalmeren door met microfoon naar de tribunes te roepen: ‘Gebruik je verstand, godverdomme!’ En zo ontstaat de interessante vraag wat erger is: een voetballer tijdens werktijd mishandelen of vloeken tijdens de Paasweek.

Altijd weer dezelfde riedel – die weer verwaait

De (vermoedelijke) dader is gepakt en hem hangt een stadionverbod voor het leven boven het hoofd – voor alle stadions welteverstaan. En hij komt ook voor de rechter, met een aanklacht wegens mishandeling. Voor ‘eenvoudige mishandeling’ kan een rechter tot drie jaar vonnissen en ook nog een fikse schadevergoeding vorderen, die Davy ongetwijfeld meteen zal schenken aan een noodlijdende Oekraïense voetbalclub.

Mocht het Openbaar Ministerie in het werpen van de aansteker een poging tot doodslag zien en de rechter daarin volgen, dan zou de strafmaat kunnen oplopen naar 15 jaar gevangenis.

Maar het rechtspreken in Nederland is niet gestoeld op wraak of het stellen van voorbeelden, dus de dader zal er wel weer genadig van af komen. En alle geroep dat zonder publiek moeten worden gespeeld, zal ook snel verstomd zijn. Net als de gedachte dat – zeker in het betaalde voetbal – clubs zelf voor alle politiebescherming en -preventie moeten betalen. Wat niet zo gek is, als je bedenkt dat de transfer van Antony van Ajax naar United vorig jaar 95 miljoen euro opleverde en die van Frenkie de Jong naar Barcelona in 2019 85 miljoen euro. Daarvan kun je heel wat veel kariger betaalde politie-uren betalen.

Al die geluiden horen we al jaren en ze verzinken weer als geldt het een natuurwet.

Het is niet alleen een kwestie van gebrek aan doortastendheid bij onze beslissers, maar het gaat vooral om de onderliggende mentaliteit van onze samenleving, die alles leuk en invoelbaar wil houden.

Enzo Knol: vlerkerige vlogger, niet boven de wet

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw