Premium Lock De standvastigheid van D66 heeft iets sympathieks

27 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Tjeerd de Groot (links) feliciteert Caroline van der Plas met de verkiezingsoverwinning. Foto: Phil Nijhuis/ANP/HH

Politieke partijen hebben tot taak een duidelijke visie uit te dragen. D66’ers als Tjeerd de Groot, die hun analyses en idealen niet laten afhangen van de kiezersgunst, verdienen daarom meer waardering, schrijft Gerry van der List.

Het was een van die schaarse retorische hoogtepunten in de vaderlandse politiek. Vier jaar geleden hield Thierry Baudet een prachtige speech na de overwinning van zijn Forum voor Democratie bij de verkiezingen van de Provinciale Staten. Journalisten wisten helaas niet goed raad met een erudiete partijleider die een radicale ideologische beschouwing doorspekte met citaten van dichters en filosofen.

Zo deden zij onnozel lacherig over een verwijzing naar de uil van Minerva. Maar het betrof een mooie, door de Duitse denker Georg Wilhelm Friedrich Hegel gelanceerde, beeldspraak. Net zoals de uil der wijzen de vleugels spreidt bij het vallen van de avond zou het wijze Forum opstijgen na het betreden door de westerse beschaving van een tijdperk van duisternis.

FVD leek een veelbelovende uitdager van wat Baudet de ‘gevestigde machten’ noemde. Hij boeide, samen met zijn kompaan Theo Hiddema, volle zalen met enthou­siaste aanhangers en wist het, in een discussie over Europa, zelfs de gehaaide debater Mark Rutte (VVD) eventjes lastig te maken. Het aantal leden van de partij nam snel toe, de jongerenbeweging bloeide, het wetenschappelijk instituut organiseerde interessante bijeenkomsten. Intellectueel sprak de partij tot de (rechtse) verbeelding omdat zij aan een cultuursociologische diagnose van maatschappelijke kwalen een duidelijke receptuur koppelde.

De BBB behartigt vooral de belangen van de boeren

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw