Provincies moeten zich verzetten tegen koloniaal gedrag Haagse bestuurders

09 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Versterkingsoperatie in Overschild in volle gang. Foto: Anjo de Haan/HH/ANP

Los van wie er aanstaande woensdag wint bij de verkiezing van de volksvertegenwoordigers in de provincies, mag je hopen dat die wat assertiever worden. Dat de provinciale bestuurders zich voortaan harder afzetten tegen de bewindvoerders uit Den Haag. En wat minder onderwerpingsgedrag vertonen, schrijft Arendo Joustra.

Een eerste positief signaal komt uit Groningen. In die provincie hebben de tien gemeenten afgesproken zich niet meer te laten piepelen als het gaat om asielzoekers. Ze willen er negenduizend opnemen in 2023 en 2024, maar ook niet meer. De rest is voor de verantwoordelijkheid van het Rijk.

Terecht groeit het verzet, want de afgelopen decennia heeft Den Haag de provincies buiten de Randstad gebruikt als wingewest. Met bijbehorend kolo­niaal gedrag. Groningen moet met Ter Apel de eerste asielopvang voor heel het land verzorgen, maar wacht nog steeds op de afhandeling van de bevingschade. En na de gasputten kreeg het vlakke land energieplantages met windmolenparken en zonneweides.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zeeland moet zogenaamd blij zijn met cellen voor gevaarlijke criminelen

Ook in Limburg wachten ze nog steeds op de afhandeling van de schades, hier door overstromingen. En Zeeland moet zogenaamd blij zijn met een gevangenis voor extreem gevaarlijke criminelen uit de Randstad, zoals Engeland vroeger zijn gevangenen naar Australië stuurde. En nee, de rechters en officieren van justitie krijgt de provincie er niet bij, die worden ingevlogen en overnachten in een speciaal te bouwen hotel.

In de jaren zeventig had je nog de spreiding van de rijksdiensten (CBS in Limburg, PTT in Groningen, Belastingdienst in Gelderland), maar sindsdien beschouwt Den Haag de rafelrand van het land blijkbaar als afvalputje.

Hup provincies!