Meer politieke strijd in waterschappen is goed nieuws

24 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Campagnebord van BBB bij molen in Marsum. Foto: ANP

Ook bij de waterschappen won de BoerBurgerBeweging. De politieke strijd in het minst opwindende democratische orgaan kan de komende jaren zomaar opleven. Goed nieuws, gezien de stijgende kosten van het waterschap en de problemen die klimaatverandering veroorzaakt bij het waterbeheer, schrijft Victor Pak.

Zouden GroenLinks en D66 al spijt hebben? Zij begonnen vorig jaar aan een wetsvoorstel om boeren en bedrijven de waterschappen uit te werken. Net als  natuurbeheerders hadden die groepen vaste zetels in elk waterschap. Die geborgde zetels zorgden ervoor dat deze partijen zeker waren van hun invloed in het waterschap. Geen gekke gedachte, want ze betaalden veel waterschapsbelasting en waren actief betrokken.

BBB en links winnen in de waterschappen

Na een politiek compromis raakten uiteindelijk alleen bedrijven hun zetels kwijt door de nieuwe wet. Voor de BoerBurgerBeweging was de wet de reden om zich in alle 21 waterschappen verkiesbaar te stellen. En met succes. BBB is ook daar de grootste geworden. Een tweede verkiezingszege na de winst in de Provinciale Staten.

BBB krijgt 118 van de 518 zetels en is in 13 waterschappen de grootste. Ook nummer twee, Water Natuurlijk, boekte winst. Die partij heeft 91 zetels en is in 5 waterschappen de grootste. Water Natuurlijk geniet steun van GroenLinks, D66 en Volt. Ook de Partij voor de Dieren groeide, van 17 naar 37 zetels.

Het waterschap wist de kiezer dit keer meer te boeien. De opkomst lag met 53,1 procent bijna
2 procentpunt hoger dan in 2019.

Kosten van het waterbeheer stijgen door

De verkiezingsuitslag belooft meer strijd binnen de waterschappen. Die dragen zorg voor drie cruciale taken: de waterveiligheid, waterkwaliteit en waterkwantiteit van het land. De prijs daarvan stijgt al jaren. Voor 2022 begrootten waterschappen 3,2 miljard euro als opbrengst van de heffingen, 3,5 procent meer dan voor 2021.

De vraag wie in droge periodes als eerste water krijgt, wordt door het waterschap beantwoord. Is dat de landbouw of juist de natuur? Dat is een politieke vraag. Ook de strijd om de ruimte op het water voor natuur of recreatie, behoort tot het politieke domein. Het is aan de gekozen volksvertegenwoordigers om daarover besluiten te nemen. En dan mag het ook in het waterschap best knetteren.