Premium Lock De adel bedoelt het allemaal écht heel goed

07 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Sander Schimmelpenninck. Foto: Sander Koning/ANP/KIPPA

Schuld en schaamte zijn de duistere drijfveren van calvinistische dominees – en anders wel van hun kinderen, zoals Freek de Jonge en Rutger Bregman. Maar zij zijn niet de enigen die worstelen met ongemak over de eigen privileges. Ook het ‘oude geld’ lijdt wat af, schrijft Geerten Waling.

Neem nu Sander Schimmelpenninck (38), telg van de bekende gravenfamilie uit Diepenheim, een Twents kasteeldorp waar je ook zonder fakkel in de hand heel goed de kloof kunt zien tussen arm en rijk. Laat dat nu precies zijn waarmee Sander worstelt: die kloof. Hij maakte een tv-serie erover, en een boek dat werd uitgegeven door De Correspondent, het weblog der weldenkenden.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Want Sander Schimmelpenninck bedoelt het allemaal goed. ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ heeft hij tot levensmotto verheven: geef iedereen die 25 jaar wordt een startkapitaal van een ton. Uit de staatskas, want Sander is de beroerdste niet. Zelf is hij niet van de buis te slaan met spotjes voor een súperidealistische beleggingsmaatschappij, want hij gunt ‘iedereen een pensioenpotje’. Ooit was de oud-hoofdredacteur van Quote ook groot voorstander en promotor van het investeren in ‘steentjes’, al deed hij zijn eigen portfolio fluks van de hand toen de woningnood begon te nijpen. Want Sander bedoelt het echt heel goed.

‘Ik voel de pijn van al die mensen die zijn uitgebuit’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw