Premium Lock Absurde bescherming van de das toont hoe biodiversiteitsdenken is doorgeslagen

22 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Treinverkeer wordt gehinderd door dassen. Foto: Jaring Rispens/ANP

Steeds vaker bezorgen beschermde dieren overlast. Zo zijn wolven, bevers en dassen een plaag. Het wordt tijd stelling te nemen tegen het doorgeschoten biodiversiteitsdenken, schrijft Gerry van der List.

Ook het tweede seizoen van Clarkson’s Farm is weer vermakelijk en leerzaam. In de vorige week al in EW warm bevolen realityserie van Amazon Prime Video brengt Jeremy Clarkson geestig verslag uit van zijn ervaringen als eigenaar van een boerderij. Na een weinig geslaagd begin met schapen, richt de Britse journalist, vooral bekend van het autoprogramma Top Gear, zich nu op koeien.

Een voor zijn deskundige raadgevers verrassende keus. Ook in het Verenigd Koninkrijk is immers sprake van een stikstofprobleem en Clarkson weet helemaal niets af van de beesten. Wel stelt hij tevreden vast dat ze geregeld een dodelijke aanval openen op wandelaars, een in zijn ogen vervelend menstype.

Tot zijn schrik merkt hij dat zijn veestapeltje wordt bedreigd door nare beesten die tuberculose kunnen overbrengen. Als hij voorzichtig informeert wat er gebeurt als een hypothetische vriend deze dassen zou aanpakken, krijgt hij slecht nieuws te horen. Op het elimineren staat een jaar gevangenisstraf en een boete van 40.000 Britse pond per omgebracht beest.

Uiteindelijk treft Clarkson in een greppel een lijk aan van een door hem vervloekte das. Hij laat dit – op kosten van de belastingbetaler – onderzoeken, wat leidt tot de onheilspellende diagnose tuberculose. De door hem ingeschakelde dierenarts vraagt zich intussen af of de overheid deze schadelijke beesten niet overmatig beschermt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Door dassenburchten ligt het treinverkeer plat

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw