Premium Lock Waar staat het dolende CDA nu eigenlijk voor?

14 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Wopke Hoekstra. Foto: Dirk Hol/ANP/HH

Met het CDA gaat het op alle fronten belabberd. Boeren lopen weg, het ideologisch profiel is bleek, Kamerleden en bewindslieden spreken niet aan. Alleen de oppositiebanken bieden wellicht een uitweg uit de impasse, schrijft Gerry van der List.

In 2012 trok Mark Rutte fel van leer tegen socialisten. Als je hun het beheer gaf over de woestijn, zou het zand binnen een paar jaar op zijn, zo meldde de VVD-leider bijvoorbeeld. Zonder erbij te vermelden dat dit een grapje was van de Amerikaanse econoom Milton Friedman.

Het was allemaal campagneretoriek. Kort nadat de uitslag van de verkiezingen van de Tweede Kamer bekend was geworden, stortte Rutte zich in de armen van PvdA-leider Diederik Samsom om gezellig te gaan regeren met de verfoeide socialisten. Geen wonder dat kiezers politici niet zo erg vertrouwen. Wat in het geval van Rutte overigens heel terecht is.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Maar het is een beproefde campagnestrategie van de VVD. Maak van de verkiezingen een tweestrijd en creëer een schrikbeeld van een progressieve partij die de grootste wordt. Dit jaar is het de ‘linkse wolk’ van PvdA en GroenLinks die moet worden verdreven. De hoop bestaat dan bij de VVD dat een keer op keer teleurgestelde achterban op 15 maart toch niet overloopt naar de PVV of JA21, uit angst dat Attje Kuiken en Jesse Klaver aan het langste eind zullen trekken. Terwijl de VVD in de Gedeputeerde Staten her en der samenwerkt met PvdA en GroenLinks. Anders dan bij de verkiezingen van de Tweede Kamer, heeft de vraag wie de grootste wordt in de Eerste Kamer bovendien geen gevolgen voor een kabinetsformatie.

Het CDA is niet meer de stem van het platteland

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw