Premium Lock Tweede Kamer gaat grote vragen over corona-aanpak uit de weg

02 februari 2023Leestijd: 4 minuten

Tijdens het debat over het eerste coronarapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ging het vooral over details. Helaas stellen alleen politici als Thierry Baudet en Wybren van Haga nog vragen over de grote lijnen van de corona-aanpak, schrijft Bram Hahn.

Het is ruim drie jaar nadat het coronavirus zijn intrede deed en een jaar na het verschijnen van het eerste rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maar pas gisteren, woensdag 1 februari, debatteerde de Tweede Kamer over de aanpak van de coronacrisis in de eerste zes maanden in Nederland.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het werd een wat surrealistische vertoning. Verscheidene Kamerleden hadden graag bewindslieden aan de tand gevoeld die destijds aan de touwtjes trokken. Maar toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA), die in maart 2020 de opgestapte Bruno Bruins verving, doet inmiddels Volkshuisvesting. En toenmalig justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) is ook vertrokken.

Geen probleem: de ministeriële verantwoordelijkheid behelst onder meer dat hun opvolgers vanuit hun rol die vragen ook moeten kunnen beantwoorden. Staatsrechtelijk logisch, maar het blijft in de praktijk lastig dat de huidige bewindslieden in het geheugen van hun voorgangers moeten graven.

Vermenging van rollen vertroebelt debat

Het kwam erop neer dat minister voor Langdurige Zorg Conny Helder (VVD), minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) en minister-president Mark Rutte (VVD) allerlei vragen kregen over zaken waarvoor Hugo de Jonge destijds de verantwoordelijkheid droeg. Het maakte het niet makkelijker voor het debat dat Helder en Kuipers in die periode cruciale posities in de zorg hadden. Helder was woordvoerder van ActiZ, een branchevereniging van vierhonderd aanbieders van ouderenzorg. Zij had destijds een belangrijke rol bij de beslissingen over beschermende middelen voor zorgpersoneel. En Kuipers ging als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg over de verdeling van de ziekenhuiscapaciteit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw