Premium Lock Partijverbod zwakt democratie juist af

08 februari 2023Leestijd: 5 minuten
Illustratie: Peter ter Mors

Partijen die tegen ‘democratie’ zijn, moeten kunnen worden verboden, vindt de minister van Binnenlandse Zaken. Een gevaarlijk voorstel.

Democratieën zijn wereldwijd in gevaar. Het aantal landen met een democratische bestuursvorm neemt af. In het ene land wordt die rücksichtslos vervangen – zie Hongkong –, elders kruipt een autocratisch gezwel langzaam in het hart van de democratie: neem Hongarije. Het Britse weekblad The Economist zag in 2021 het democratiegehalte tot een dieptepunt dalen. Slechts 6,4 procent van de wereldbevolking leeft in een volledige democratie. Meer dan eenderde in een autocratie.

Ook buiten de koele cijfers te zien

De democratische neergang is ook buiten die koele cijfers te zien. De datum 6 januari 2021 is een begrip geworden in de Verenigde Staten. Jan 6 is synoniem voor de aanval op de Amerikaanse democratie. Opgejut door een boze president die zijn verlies niet kon erkennen, werd die dag het Capitool bestormd. Duizenden aanhangers van Donald Trump ontheiligden het fameuze bouwwerk, waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden vergaderen.

Het idee om de democratie omver te werpen kreeg navolging. In Duitsland planden rechts-extremisten een couppoging. Politie en justitie verijdelden die operatie voordat die goed en wel van start ging. Duizenden Brazilianen kopieerden het voorbeeld van de Verenigde Staten. Aanhangers van inmiddels oud-president Jair Bolsonaro bestormden in de hoofdstad Brasilia de gebouwen van het parlement en het Hooggerechtshof.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw