Premium Lock Stop wildgroei van regeringscommissarissen

05 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer (PvdA). Foto: Robin Utrecht/ANP

Mariëtte Hamer is sinds 1 april regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag. Een bombastische titel, die vragen oproept. Het is volgens Geerten Waling een vage functie waarbij Hamer geen verantwoording af hoeft te leggen aan de verkozen volksvertegenwoordiging. En er komen er steeds meer.

Mariëtte Hamer (PvdA) heeft, na zestien trouwe jaren in de Tweede Kamer en acht jaar als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, eindelijk de kroon op haar loopbaan gekregen: sinds 1 april is zij speciaal gezant van het kabinet inzake grensoverschrijdend gedrag. Ofwel: ‘regeringscommissaris’. Een bombastische titel, die veel vragen oproept.

Twee soorten regeringscommissarissen

grensoverschrijdend gedragLees meer over het werk van de regeringscommissaris: Na onthullingen over grensoverschrijdend gedrag:

wat moet er anders?

Nederland kent twee soorten regeringscommissarissen. De eerste is de uitvoerder van het ingrijpen van de regering volgens de Grondwet (Artikel 132, lid 5) in een opstandig gemeente- of provinciebestuur. Voor het laatst is zo’n commissaris benoemd in 1953 – in het opstandige communistennest Finsterwolde –, al zijn er nog geregeld bedilzieke ministers van Binnenlandse Zaken, zoals in deze eeuw Piet Hein Donner en Kajsa Ollongren, die er openlijk over fantaseren.

De tweede soort regeringscommissaris is veel vager en gevaarlijker. Het gaat dan om een ambtelijk oliemannetje (m/v) dat zich, gesanctioneerd door de regering, overal vrijelijk tegenaan kan bemoeien en met alle partijen snel kan schakelen. Een heerlijke positie voor zo’n bestuurlijke zetbaas: zelf zit die niet in het kabinet en hoeft geen verantwoording af te leggen aan de verkozen volksvertegenwoordiging.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw