Philip van Tijn Premium Corner

Oud-president Rekenkamer legt tekortkomingen genadeloos bloot

08 januari 2023Leestijd: 4 minuten

‘We hebben Nederland veel te ingewikkeld gemaakt,’ zei oud-president van de Algemene Rekenkamer Arno Visser in zijn gesprek met EW. Philip van Tijn vreest dat alle kwalen en tekortkomingen van ons bestel er dusdanig zijn ingesleten, dat geen kabinet, van welke politieke samenstelling ook, daaraan een eind zal kunnen maken. Het wordt alleen maar erger.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Met rode oortjes las ik deze week in EW het interview met de juist afgetreden president van de Algemene Rekenkamer, Arno Visser. ‘Het verhaal van de week’, maar wat mij betreft het verhaal van vele weken. Visser is de lezers van EW al een aantal jaren bekend als de man die sinds 2017 een Nieuwjaarsessay voor dit blad heeft geschreven. Altijd de moeite van het lezen waard en eigenlijk altijd over hetzelfde thema: bezorgdheid over de ontwikkeling van ons openbaar bestuur.

In dit afscheidsinterview is het niet anders en in de kop zit het allemaal al: ‘We hebben Nederland veel te ingewikkeld gemaakt’. Die boodschap draagt hij uit sinds hij in 2015 president werd, als opvolger van Saskia Stuiveling, die dezelfde boodschap uitdroeg, net als haar voorganger Henk Koning. Visser en Koning als lid van de VVD en Saskia Stuiveling als PvdA’er. Maar je zult geen van drieën in deze functie kunnen betrappen op ook maar één uitspraak die voortvloeit uit hun partijpolitieke voorkeur, evenmin als hun voorgangers, veelal van het CDA. En zo hoort het ook bij een vooraanstaand controle-orgaan van de regering.

Beleid kun je niet ‘maken’, maar dat mag de pret niet drukken

In feite veegt Visser van begin tot eind de vloer aan met de regering, de politiek, algemener gezegd: het openbaar bestuur. In keurige bewoordingen natuurlijk, want dat vereist de waardigheid van de functie. Bovendien weet Visser dat hard schreeuwen niet werkt. Waarbij natuurlijk de vraag is of het omgekeerde – in zorgvuldige bewoordingen vertellen wat er allemaal niet deugt – wel helpt. Je kunt geen minister verplichten om de boodschappen van Visser ter harte te nemen, evenmin als er trouwens een verplichting voor de regering bestaat om de adviezen van de Rekenkamer over te nemen. In elk opvolgend kabinet-Rutte was dat minder het geval, zo bleek uit een onderzoek in 2021.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.