Bram Hahn Premium Corner

Met reclameverbod voor vlees, vis en verre vliegreizen is het einde zoek

09 januari 2023Leestijd: 2 minuten

De provincie Noord-Holland verbiedt reclame voor ‘foute’ producten als vlees, vis en verre vliegreizen. Een aantal gemeenten wil het voorbeeld volgen. Overheden begeven zich op glad ijs met deze bemoeienis, schrijft Bram Hahn.

In circa vijfhonderd bushokjes in de provincie Noord-Holland is per direct geen reclame meer te zien voor ‘producten met fossiele brandstoffen als energiebron’ en voor ‘vlees- en visproducten’. De provincie wil geen ‘podium’ bieden aan bedrijven die oplossingen voor de klimaatcrisis ‘tegenwerken’.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW. Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier
 

De provincie mag zelf bepalen welke advertenties ze toelaat. Zo gaat het ook bij een krant of tv-zender. Vindt een krant een advertentie smakeloos, ongepast of aanstootgevend, dan is er de mogelijkheid zo’n advertentie te weigeren. Dit is meestal ook zwart-op-wit vastgelegd.

Een verbod is soms best te billijken

Er zijn soms ook goede redenen waarom een (lokale) overheid sommige reclames niet in de openbare ruimte wil. Reclames voor aantoonbaar schadelijke en verslavende producten als alcohol, tabak en gokken, horen niet thuis op plekken waar iedereen – ook minderjarigen – ze ongevraagd krijgt opgedrongen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.