Premium Lock Met reclameverbod voor vlees, vis en verre vliegreizen is het einde zoek

09 januari 2023Leestijd: 2 minuten
Provincie Noord-Holland verbant reclame voor vlees en vis uit bushokjes (foto ANP)

De provincie Noord-Holland verbiedt reclame voor ‘foute’ producten als vlees, vis en verre vliegreizen. Een aantal gemeenten wil het voorbeeld volgen. Overheden begeven zich op glad ijs met deze bemoeienis, schrijft Bram Hahn.

In circa vijfhonderd bushokjes in de provincie Noord-Holland is per direct geen reclame meer te zien voor ‘producten met fossiele brandstoffen als energiebron’ en voor ‘vlees- en visproducten’. De provincie wil geen ‘podium’ bieden aan bedrijven die oplossingen voor de klimaatcrisis ‘tegenwerken’.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW. Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier
 

De provincie mag zelf bepalen welke advertenties ze toelaat. Zo gaat het ook bij een krant of tv-zender. Vindt een krant een advertentie smakeloos, ongepast of aanstootgevend, dan is er de mogelijkheid zo’n advertentie te weigeren. Dit is meestal ook zwart-op-wit vastgelegd.

Een verbod is soms best te billijken

Er zijn soms ook goede redenen waarom een (lokale) overheid sommige reclames niet in de openbare ruimte wil. Reclames voor aantoonbaar schadelijke en verslavende producten als alcohol, tabak en gokken, horen niet thuis op plekken waar iedereen – ook minderjarigen – ze ongevraagd krijgt opgedrongen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw