Premium Lock Een volstrekt zinledig begrip: gezond verstand

31 januari 2023Leestijd: 4 minuten
Caroline van der Plas (BBB), Thierry Baudet (FVD) en VVD-voorzitter Eric Wetzels. Foto: ANP

Caroline van der Plas toont zich een voorstander van ‘gezond verstand’. Net zoals Thierry Baudet, de VVD-voorzitter en eigenlijk iedereen. Zodat de veelgebruikte term geen enkele helderheid schept, schrijft Gerry van der List.

Jan Anthonie Bruijn vroeg een keer aan de voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer of hij een vergadering mocht overslaan. Ik wil naar de begrafenis van mijn schoonmoeder, zei hij. Dat zouden we allemaal wel graag willen, zou Annemarie Jorritsma toen hebben geantwoord.

Lees meer over het jubileum van de partij: 75 jaar VVD: al bij de oprichting ging iets heel erg mis

Ja, ja, oubollige grappen over schoonmoeders, ze worden nog steeds gemaakt. De voorzitter van de Eerste Kamer geldt in zijn eigen partij als komisch talent en mocht daarom op de 75ste verjaardag van de VVD op 24 januari uitgebreid zijn gevoel voor humor etaleren. Aan het eind van de feestelijke bijeenkomst zong hij ook nog een eigenhandig gecomponeerd clublied. Zelf leek hij het allemaal prachtig te vinden. Vergeleken met Bruijn heeft zelfs Louis van Gaal een lage eigendunk.

Intellectueel viel er in DeLaMar in Amsterdam weinig te genieten. Dat was weleens anders. Toen de VVD een halve eeuw bestond, hield de toenmalige aanvoerder, Frits Bolkestein, een mooie, interessante redevoering. Een toespraak die hem volgens betrouwbare bronnen overigens kant-en-klaar was aangeleverd door een medewerker van de Teldersstichting. Het wetenschappelijk instituut waarover Bruijn nu jolig opmerkte dat de VVD er vooral blij mee is als ze er geen last van ondervindt. Een lolletje met een akelig serieuze ondertoon.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

VVD’ers zijn niet geïnteresseerd in het liberalisme

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw