Premium Lock De piekbelasters van de publieke opinie verschralen het debat

13 januari 2023Leestijd: 5 minuten
Boskalis-topman Peter Berdowski. Foto: Rias Immink/ANP

Een man van de praktijk als Boskalis-topman Peter Berdowski wordt meteen weggehoond. Wat zegt dit over de publieke sfeer in Nederland?

Voor een land dat doorgaat voor nuchter, gematigd en pragmatisch telt Nederland inmiddels opvallend veel compromisloze types. Met hoevelen zij precies zijn, is de vraag. Maar heel relevant is die vraag eigenlijk niet. Slechts één fanaticus is genoeg om het land stil te leggen, liet de stikstofkwestie zien. Slechts één of twee compromisloze actiegroepen zijn genoeg om een van de grootste bedrijven ter wereld, Shell, het land uit te jagen.

De invloed van de compromisloze types zit ’m niet in het getal. Ook met weinigen kunnen ze veel invloed uitoefenen op het beleid, mits ze de wet en vervolgens de rechter aan hun zijde vinden en gelijk krijgen. Juridisch eerlijk, maar maatschappelijk niet. Mensen met een ‘gewone’ baan of een bedrijf hebben geen tijd voor langdurige windmolengevechten.

De fanaticus heeft die wel. Die heeft tijd genoeg, roeping genoeg, uithoudingsvermogen genoeg en, dankzij de anbi-status, middelen genoeg om door te gaan en door te gaan. En door te gaan. Net zo lang tot het gevecht tegen windmolens opeens geen gevecht tegen windmolens meer is. Tot verrassing van iedereen die aan de zijlijn smalend stond toe te kijken, blijken de windmolens – om bij Cervantes’ Don Quichot te blijven – échte reuzen te zijn. Die nog verslagen worden ook.

Onderschat ze dus niet, de fanatici.

Veel compromisloze types met onevenredig veel invloed

Ook de publieke opinie kent – om dezelfde redenen als hierboven – veel compromisloze types met onevenredig veel invloed. Die is ongrijpbaarder dan macht-via-de-rechter. Maar daarom niet minder reëel. Het is zinloos om hierover te klagen. Zo werkt de publieke opinie nu eenmaal. De ‘algemeen heersende mening’ wordt niet vormgegeven door mensen die druk zijn met andere zaken. Zij wordt bepaald door mensen die er alle tijd voor hebben, omdat de mening hun roeping en vaak ook hun werk is.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Daarom zitten in de praatprogramma’s zo veel acteurs, cabaretiers, schrijvers, columnisten en wat dies meer zij. Journalisten ook. Want ja, dat is hun werk: scherpe opinies formuleren. Om dezelfde reden zitten in die praatprogramma’s zo veel politici – onafhankelijkheid veinzend – hun eigen bedrijfstak en de toestand in de wereld te analyseren. Mensen met een echte baan of een bedrijf hebben geen tijd om ’s avonds bij Op1 te zitten. Mensen die het land besturen ook niet. Lilian Marijnissen, Jesse Klaver en Caroline van der Plas hebben wel altijd tijd. Want ja, die zitten in de oppositie.

Het publieke debat vernauwt steeds verder

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw