Liesbeth Wytzes Premium Corner

Boekvernietiging gemeente Amsterdam getuigt van weinig historisch besef

25 januari 2023Leestijd: 2 minuten

Het besluit van de gemeente Amsterdam om de hele oplage van een boek te vernietigen omdat de samensteller ervan omstreden is, doet denken aan Sovjet-praktijken, schrijft Liesbeth Wytzes.

Vier jaar geleden verscheen het boek Spul van Jerzy Gawronski, destijds stadsarcheoloog van de gemeente Amsterdam, inmiddels met pensioen. In dat boek, in Leipzig in 2019 verkozen tot mooiste boek van de wereld, zie je een enorme verzameling bodemvondsten, prachtig gefotografeerd en prachtig uitgegeven. Gawronski was tijdens zijn dienstverband (2002-2020) betrokken bij de aanleg van de Noordzuidlijn en er kwam natuurlijk van alles tevoorschijn uit de bodem van de stad.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

 

Goed nieuws dus dat er een nieuw boek van Gawronski verschijnt, ditmaal Onder de Amstel geheten. Hij is hiervan de samensteller, het boek bevat bijdragen van ruim dertig experts. Jammer dat we het voorlopig niet kunnen kopen, want de gemeente Amsterdam heeft de volledige oplage van vierduizend exemplaren door de versnipperaar gehaald, zo bericht NRC.

Doet denken aan de foto’s uit de Sovjet-Unie

Dat is geen halve maatregel. Wat is er aan de hand? Er zouden in februari 2022 klachten zijn binnengekomen bij het Bureau Integriteit van de gemeente omdat Gawronski zich ‘grensoverschrijdend’ zou hebben gedragen tijdens zijn werkende jaren.

Het boek wordt opnieuw uitgegeven, maar de naam van de samensteller zal er niet op te vinden zijn. Dat doet toch wel even denken aan de foto’s uit de Sovjet-Unie waarvan in ongenade gevallen hoge communisten plotseling werden verwijderd. Dat beloofde over het algemeen niet veel goeds voor hun lot.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.