Premium Lock Alsjeblieft, bouw iets anders dan een slavernijmuseum

04 januari 2023Leestijd: 2 minuten
Consultatieronde in Pakhuis de Zwijger over de eventuele komst van een slavernijmuseum. Foto: Maarten Brante/ANP

Het is te hopen dat na de excuses van premier Mark Rutte voor wat eerdere Nederlandse regeringen lang geleden hebben gedaan of nagelaten met betrekking tot de slavernij, een verstandige stap wordt gezet. En dat is niet het bouwen van een slavernijmuseum, schrijft Arendo Joustra.

Er kan beter een voorbeeld worden genomen aan de Verenigde Staten. Daar opende president Barack Obama in september 2016 geen slavernijmuseum, maar een prachtig gebouw gewijd aan de geschiedenis en cultuur van de zwarte bevolking en haar bijdrage aan de Amerikaanse natie.

Er is meer te vertellen dan alleen het slavernijverhaal

Het staat aan de Mall in Washington D.C., te midden van alle nationale musea en monumenten. Als bezoeker begin je – veelbetekenend – diep onder de grond, als in het ruim van een schip, met de geschiedenis van Afrika en de slavenhandel op dat continent. Vervolgens krijg je alle informatie over de trans-Atlantische slavenhandel die tussen 1525 en 1866 12,5 miljoen mensen naar de Nieuwe Wereld verscheepte, van wie er slechts 10,7 miljoen levend de kust bereikten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw