Premium Lock Ziekenhuizen hadden al eerder op de rem moeten trappen

21 december 2022Leestijd: 3 minuten
Een operatie in de OK van Albert Schweitzer ziekenhuis. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / ROBIN UTRECHT

Het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg gaat niet meer iedereen helpen die er aanklopt. Terecht, overbelasting van de zorg moet van alle kanten worden opgelost, schrijft Bram Hahn. Door de zorg zelf, maar ook door burgers.

Anita Wydoodt, bestuurder van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), had zich duidelijk voorgenomen een niet mis te verstane boodschap te brengen. In een interview met dagblad AD zegt ze: ‘Jarenlang is er te veel geconsumeerd. Het ziekenhuis is geen supermarkt waar iedereen naar eigen inzicht iets kan kopen.’

Lees ook EW’s onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken 2022: Waarheen voor de beste zorg?

Doordat de vraag naar zorg blijft groeien en ziekenhuizen worstelen met een chronisch tekort aan verplegend personeel, is de rek eruit. De coronacrisis maakte inzichtelijk wat al jaren gaande was: de uitholling van de zorg en daarmee ook de uitholling van de kwaliteit van de zorg.

Ziekenhuizen proberen overbodige zorg uit te bannen

Terecht dat Wydoodt en anderen aan de bel trekken. Maar die bel galmde nog van de vorige keer dat er werd geluid. Want deze noodkreet is niet nieuw. Al jaren vragen ziekenhuisbesturen, artsen en verplegend personeel zich af hoe ze efficiënter kunnen werken om geen nee te hoeven verkopen en het ook financieel te redden. Sommige ziekenhuizen, zoals Bernhoven in Uden en het Beatrix-ziekenhuis in Gorinchem begonnen jaren geleden al met een andere manier van werken om overbodige zorg uit te bannen. Het behandelvolume kon met 7 tot 13 procent omlaag terwijl de kwaliteit van de zorg op peil bleef.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw