Premium Lock Praat juist meer over afkomst en achtergrond

07 december 2022Leestijd: 3 minuten
Ngozi Fulani werd herhaaldelijk gevraagd waar ze ‘oorspronkelijk’ vandaan kwam. Foto: ANP

De vraag ‘waar kom je vandaan?’ is niet zo onschuldig als die lijkt. De ondervraagde kan zich zomaar een vreemde in eigen land voelen. Toch moeten we de vraag niet uit de weg gaan, schrijft Geerten Waling.

Soms kunnen de kleinste nieuwtjes leiden tot de hevigste discussies. Deze week laaide in mijn digitale omgeving opeens een vuurtje op over een simpele vraag: ‘Waar kom je vandaan?’ Mag je dat nog wel vragen? Niet alleen het politiek correcte smaldeel van mijn Twitterbiotoopje, maar zelfs enkele vrije geesten uit de hoek van De Telegraaf vonden eigenlijk van niet.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De aanleiding was een bericht over een hofdame van de Britse koning Charles III. Lady Susan Hussey, peetmoeder van prins William, had op een bijeenkomst aan een gast gevraagd waar zij nou echt – ‘oorspronkelijk’ – vandaan kwam. Die gast was even Brits als zijzelf, maar had een donkere huidskleur en een exotische naam. Het ging namelijk om Ngozi Fulani, oprichter van een organisatie tegen huiselijk geweld in Caribische en Afrikaanse gezinnen in Engeland. Bovendien dost Fulani zich graag uit in kleurige gewaden en tooit zij haar hoofd steevast met een weelderige bos dreadlocks.

Een opvallende verschijning dus, zeker voor een 83-jarige hofdame. Dat had zij maar beter niet kunnen laten blijken, want haar drammerige vragen naar de ware herkomst van Fulani waren een ‘racistisch’ vergrijp. ‘Hoewel het geen fysiek geweld is,’ sprak de onthutste Fulani, ‘is het wel mishandeling (abuse)’. De hoogbejaarde hofdame kon vertrekken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hardnekkige verhalen over racisme

Nu klinken er rond het Britse koningshuis veel hardnekkige verhalen over racisme, waaruit maar weer blijkt dat de dekolonisatie van het voormalige Empire nog altijd niet verwerkt is. Zo bezien valt deze overgevoeligheid te begrijpen, maar dat het nieuwsbericht zelfs aan deze kant van de Noordzee tot debat leidde, was toch verrassend.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw