Opdracht aan politici voor 2023: regels maken het leven complex, niet beter

30 december 2022Leestijd: 2 minuten
Ministers en staatssecretarissen bij Algemene Politieke Beschouwingen. Foto: ANP BART MAAT

Tot vervelens toe klagen bestuurders en politici dat alles zo ‘complex’ is geworden. Alsof het een natuurverschijnsel is dat hun is overkomen. Maar het komt door de regelzucht van hun eigen beroepsgroep, schrijft Arendo Joustra.

Piet de Jong, premier van 1967 tot 1971, had als gepensioneerd politicus medelijden met ze. ‘Als ergens een weg moest komen, tekenden wij gewoon een streep op de kaart. En dan kwam die weg er.’ Tegenwoordig gaan er jaren, zo niet decennia overheen, omdat alles zo ‘complex’ is geworden, wist hij.

De samenleving, het pendant van de politiek, verandert organisch. Taalgebruik, omgangsvormen tussen mannen en vrouwen, sport en zelfs zogenaamd ‘eeuwenoude’ tradities veranderen vrij soepel met de tijd, ook al gaat het soms met horten en stoten.

Wet- en regelgeving complex breiwerk dat politiek handwerk moeilijk maakt

De wet- en regelgeving daarentegen is een complex breiwerk, waaraan je nauwelijks iets kunt veranderen zonder alles op z’n kop te zetten. Dat maakt het politieke en bestuurlijke handwerk, ook nog eens onderhevig aan de wispelturigheid van kiezers en internationale regelgeving, zo verschrikkelijk moeilijk.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Een voorbeeld. Miljoenen ontvangen een salaris voor hun werk bij een bedrijf of overheidsorganisatie. Maar blijkbaar zijn die bedragen onvoldoende, want de staat spijkert veel inkomens bij met allerlei toeslagen. Deels subsidieert de staat daarmee de werkgevers, die blijkbaar te lage salarissen betalen. Zo worden miljarden euro’s rondgepompt. Een duur en een complex systeem dat ook nog eens fraude in de hand werkt, zoals altijd als ergens geld wordt uitgedeeld.

Gelukkig hebben kabinet en parlement gezegd dat ze af willen van al die toeslagen. Een mooi voornemen, maar het Nederland van Piet de Jong bestaat niet meer.

Veel succes ermee in 2023!