Premium Lock Mag het een onsje minder ‘kwetsbaar’?

13 december 2022Leestijd: 5 minuten
De wijk Utrecht Overvecht-Noord wordt vaak 'kwetsbaar' genoemd. ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning

Buurten, wijken, groepen, ja zelfs hele landen heten steeds vaker ‘kwetsbaar’. De opkomst van dit eufemisme is niet zonder betekenis.

‘Nederland is ziek,’ zei toenmalig premier Ruud Lubbers in 1990, in een tijd dat regeringsleiders het volk nog wel eens de les lazen. Tweeëndertig jaar later telt Nederland nog net zoveel arbeidsongeschikten als in Lubbers’ tijd. Toch is het onwaarschijnlijk dat een prominent politicus zich nu net zo scherp zou uitdrukken als Lubbers deed. ‘Nederland is… kwetsbaar,’ zou hij of zij waarschijnlijk zeggen.

Want als één woord de maatschappelijke tijdgeest typeert, dan is het wel dat modieuze jeukwoord ‘kwetsbaar’. Kwetsbaar. Wie is het niet?

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Je hebt ‘kwetsbare groepen’, ‘kwetsbare kinderen’ en ‘kwetsbare gezinnen’. Wijken zijn ‘kwetsbaar’, buurten ook. Je hebt ‘kwetsbare vluchtelingen’ – zijn er ook onkwetsbare? – ‘kwetsbare ouderen’, ‘kwetsbare jongeren’, ‘kwetsbare meiden’, ‘kwetsbare transactivisten’ en meer in het algemeen: ‘kwetsbare burgers’.

De laatste categorie is groter dan u wellicht denkt. In de Tweede Kamer kwam dit jaar het opvallende feit voorbij dat de helft van de Nederlandse huishoudens ­‘financieel kwetsbaar’ zou zijn. Dat zal het ‘kwetsbare midden’ zijn, waarover je wel leest. Of misschien de ‘kwetsbare consument’ die de energierekening mogelijk niet meer kan betalen. Of, wie weet, ‘mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie’.

Niet alleen mensen of groepen zijn ‘kwetsbaar’. Er zijn ook ‘kwetsbare klassen’, ‘kwetsbare natuurgebieden’ en ‘klimaattechnisch kwetsbare gebieden’. Ja, zelfs complete lánden zijn ‘kwetsbaar’. Soms gaat het dan om landen die vroeger ontwikkelingslanden heetten, arme landen of derdewereldlanden. Nu zijn dat ‘kwetsbare landen’. Het zal duidelijk zijn dat Nederland niet erg hoog op die lijst van ‘kwetsbare landen’ staat. Maar op weer een andere lijst van ‘kwetsbare landen’ staat Nederland weer wél vrij hoog. De lijst, namelijk, van landen die het ‘kwetsbaarst’ zijn voor natuurrampen. ­Samen met Albanië is Nederland op die lijst het enige Europese land in de top-50.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw