Premium Lock Laat immigratiecrisis niet in democratiecrisis veranderen

16 december 2022Leestijd: 4 minuten
Asielzoekers in de rij bij opvang Ter Apel. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Door massale (illegale) immigratie raakt Nederland zo vol dat zich een harde strijd ontvouwt om basisvoorzieningen. Neem de noodsignalen op de woningmarkt, in het onderwijs en in de zorg serieus voordat het te laat is, schrijft Afshin Ellian. Het voortbestaan van de democratie staat op het spel.

De immigratiecrisis zet de democratie onder druk. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw wil een deel van de Nederlandse politiek de problemen rond immigratie niet onder ogen zien. Met zalvende woorden en algemene verwijzingen naar de geschiedenis van immigratie rechtvaardigen deze politici hun passieve houding. Al in de jaren negentig hoorde ik dat we elkaar geen paniek moeten aanpraten. Want er komt slechts een kleine groep oorlogsontheemden naar Nederland.

Het lijkt op de politieke redenering die armoede in Nederland wegcijfert door te verwijzen naar nog ernstigere vormen van armoede in Afrika of Zuid-Amerika. Armen in Nederland mogen niet mopperen omdat er in de wereld nog grotere menselijke ellende bestaat.

Als deze redenering geldig was, dan zouden GroenLinks en PvdA nooit voorstellen mogen doen voor armoedebestrijding in Nederland. Terecht wijst links deze redenering af. Maar de linkse partijen zijn niet bereid om dezelfde argumentatie af te wijzen als het gaat om vluchtelingen, in het bijzonder  oorlogsontheemden. Zij stellen dat, omdat er nog miljoenen vluchtelingen in arme landen verblijven, we nog meer vreemdelingen moeten opnemen.

Vluchtelingenstroom eenmalig? Nee, die gaat onverminderd door

Ook doen nogal wat politici bij elke massale vluchtelingenstroom aan zelfbedrog met een optimistische redenering. Elke keer zeggen ze dat het eenmalig is en wij het als rijk en welvarend land aankunnen. Maar de massale komst van vreemdelingen is geen incident. Die gaat onverminderd door.

Schrijver en columnist Marcia Luyten publiceerde op 18 februari dit jaar een indrukwekkend essay over immigratie in de Volkskrant. Daarin stelt zij dat ‘het asielrecht op grote schaal oneigenlijk wordt gebruikt. Illegale migratie reduceert mensen tot handelswaar. Mensensmokkelaars maken miljardenwinsten. Voor een plek in een rubberboot wordt tussen de 300 en 2.000 dollar betaald. De Europese Commissie becijferde dat zeker 60 procent van de vluchtelingen naar Europa geen recht op asiel heeft.’

Terecht komt Luyten tot de conclusie dat de illegale migratie vergaande en zelfs perverse gevolgen heeft. Zoals dat politiek vervolgden moeilijker een beroep kunnen doen op het asielrecht. En inmiddels kunnen we stellen dat als hun beroep op het asielrecht succesvol is, er geen woningen voor ze zijn. Ja, wie had dat gedacht, dat je in Nederland geen woning kunt vinden. Maar het is de bittere realiteit.

Illegale immigratie leidt tot tekort aan woningen, leerkrachten en meer

De illegale immigratie levert sociaaleconomische problemen op: tekort aan woningen, tekort aan leerkrachten op scholen, en daardoor afnemend draagvlak bij de bevolking. Daaruit komen weer pijnlijke, bijna onmenselijke vraagstukken voort zoals: wie help je het eerst bij het vinden van een woning? Een statushouder of een Nederlander?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw