Premium Lock De moderne waarde van de klassieke biecht

12 december 2022Leestijd: 4 minuten
Foto: Bert Spiertz/HH/ANP

De hele sorry-mode doet aan biechten denken. Inclusief de vrijblijvende spijtbetuigingen van een politieke zondaar als Mark Rutte. Maar de ware biecht is een gewetensonderzoek, inclusief berouw en boetedoening, schrijft Gerry van der List.

Weinig acteurs in de filmgeschiedenis konden zo smartelijk kijken. Al voordat zijn mooie gelaat bij een ernstig auto-ongeluk werd geruïneerd en hij, mede als gevolg daarvan, aan de drugs raakte, wekte Montgomery Clift de indruk de last van de hele wereld op zijn schouders te dragen. Bijvoorbeeld als de eenzame trompettist in From Here to Eternity, een getreiterde militair met wie het ook nog eens slecht afloopt.

Bijzonder ongelukkig oogde Clift eveneens in een andere filmklassieker uit 1953. Alfred Hitchcock liet hem in I Confess een priester spelen aan wie een moord wordt opgebiecht. Wanneer de politie op zoek gaat naar de misdadiger, weigert hij te onthullen wie het is. Hij ziet zich namelijk verplicht het biechtgeheim te respecteren. Zelfs als hij ernstig in het nauw komt omdat hij zelf de hoofdverdachte wordt, blijft hij zwijgen over de identiteit van de schuldige.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Door seksueel misbruik werd de biecht ter discussie gesteld

Katholiek

De tragische kardinaal Simonis, de vliegende non Anima Christi, de hoogste Nederlander in het Vaticaan Karel Kasteel, de zwaarmoedige Antoine Bodar: zij komen allen aan bod in Katholiek.

Het boek Katholiek kost € 14.95 en is te bestellen via tijdschriftnu.nl of bel 020-8947553.

De geestelijke handelt zo netjes overeenkomstig de voorschriften van de kerk. Wat een biechtvader verneemt uit de mond van een biechteling, valt onder het sacramentale sigillum, het sacramentele zegel. Het doen van mededelingen over de inhoud van een vertrouwelijk gesprek in de biechtstoel, leidt tot excommunicatie.

Het intrigerende biechtgeheim speelt in meer films en series een rol. De buitenwacht heeft er niet altijd begrip voor. Dit bleek bij de onthullingen van seksueel misbruik in de katholieke kerk. Van diverse zijden werd toen aangedrongen op een meldplicht. Indien in de biechtstoel ernstige seksuele vergrijpen zouden zijn bekend, zou deze belastende informatie moeten worden doorgespeeld aan justitie.

Zondaars belijden steeds vaker hun schuld in de media

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw