Premium Lock 2023: partijwet vraagt wijsheid en zelfopoffering

29 december 2022Leestijd: 4 minuten
Foto: ANP

Komend jaar gaat de discussie over de ‘weerbare democratie’ een nieuwe fase in, met een heuse ‘Wet op de politieke partijen’, waarvan een deel al op 1 januari in werking treedt. Een belangrijke discussie, schrijft Geerten Waling. Want hebben de partijen niet al te veel macht?

Het is u wellicht ontgaan, maar Nederland zou vanaf 1 januari een stukje democratischer moeten worden. Het parlement heeft in 2022 namelijk ingestemd met een aanpassing van de Wet financiering politieke partijen (Wfpp). Zo zijn giften aan politieke partijen vanuit het buitenland voortaan verboden en mogen weldoeners niet meer dan een ton per jaar doneren aan een politieke partij of een nevenorganisatie. Daarnaast zijn partijen voortaan verplicht om bij giften van rechtspersonen ook de achtergrond van de uiteindelijk belanghebbenden te vermelden. Openbaarmaking van de gulle gever is voortaan niet meer vanaf 4.500 euro, maar al vanaf 1.000 euro verplicht – met een actieve meldplicht binnen drie dagen van alle giften boven de 10.000 euro.

Wat er onder ‘weerbare democratie’ wordt verstaan, is heel divers

Eén van de minst zichtbare ministers van dit kabinet – en dat is niet per se negatief – Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken, toonde zich opgelucht: ‘Politieke partijen zijn een van de pijlers van onze democratie. Daarom is het belangrijk om zichtbaar te maken van wie politieke partijen geld ontvangen. Met het verbod op buitenlandse financiering maken we ook werk van het voorkomen van oneigenlijke beïnvloeding. Dit draagt bij aan een weerbare democratie.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw