Premium Lock Hoe Swapfiets zorgt voor inflatie eigendom en deur openzet voor China

01 november 2022Leestijd: 3 minuten
Swapfietsen in Groningnen. Foto: Venema Media/HH/ANP

De succesvolle Swapfiets staat symbool voor ondernemerschap en de deeleconomie. Maar helaas ook voor luiheid, gemakzucht en de grote invloed van China. Tijd om de inflatie van eigendom te stoppen, schrijft Geerten Waling.

Lees meer over de opkomst van hippe en sportieve e-bikes:  Elektrische fiets in trek bij steeds groter publiek

Het is een Amerikaans gezegde: ‘Don’t be gentle, it’s a rental.’ Vrij vertaald: ‘Doe niet zo voorzichtig, het is maar een huurauto.’ Nu kunnen autohuurders in de Verenigde Staten zich inderdaad enige roekeloosheid permitteren, want daar doen verhuurbedrijven niet moeilijk over een beetje lakschade.

Geen fietsen om te bezitten, maar om te leasen

In Nederland is het gezegde inmiddels ook van toepassing, maar dan op fietsen. Vooral stadse studenten, starters en andere strebers zweren erbij: de ‘Swapfiets’. Geen fiets om te bezitten, maar om te leasen. Deze huurfiets, herkenbaar aan het voorwiel met die brutale blauwe band, rijdt in tientallen Nederlandse steden en dorpen, maar evengoed in Berlijn, Parijs en Londen. Het in 2014 opgerichte bedrijf bedient inmiddels al 280.000 abonnees in negen landen. Dat maakt Swapfiets tot een parel in de kroon van het Nederlandse ondernemerschap. Toch? Nou, er is genoeg op aan te merken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Bent u abonnee en heeft u al een account?

Log dan hier in

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw