Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Kabinet ervaart waarom ‘sorry’ – inderdaad – het moeilijkste woord is

30 november 2022Leestijd: 3 minuten

Het pad van excuses voor het verleden is lang en glibberig, zo ervaart het kabinet-Rutte dezer dagen. Dat blijft nog wel even zo, voorspelt Gertjan van Schoonhoven.

Het voornemen om sorry te zeggen voor een wandaad uit het verleden leidt steevast tot veel gedoe. En als het besluit om excuses aan te bieden eenmaal is genomen, gaat het gedoe gewoon verder. Zo is althans de internationale praktijk, blijkens het boeiende onderzoek van twee Tilburgse wetenschappers, Juliette Schaafsma en Marieke Zoodsma, die honderden van dit soort wereldwijde (regerings)excuses voor mensenrechtenschendingen hebben onderzocht en geanalyseerd.

Excuses zijn geen eenrichtingsverkeer. Net als in het gewone leven moeten ze ook worden aanváárd

Steeds weer blijkt het niet genoeg om louter sorry te zeggen. Excuses zijn geen eenrichtingsverkeer. Minstens zo cruciaal is het om ze aanvaard te krijgen door degene aan wie je je excuses aanbiedt – het is net het gewone leven. De juiste timing is daarbij van groot belang en ook wie de excuses aanbiedt en in welke bewoordingen. Al die elementen dragen er aan bij of die excuses gemeend overkomen of niet.

Lees ook deze column van Geerten Waling: Excuses voor slavernij, geen herstelbetaling

In deze glibberige tussenfase zit het kabinet-Rutte momenteel. Dankzij een stroom van uitgelekte berichten is het inmiddels wel zeker dat het kabinet op maandag 19 december excuses gaat aanbieden voor het nationale slavernijverleden. Premier Rutte bevestigde afgelopen vrijdag na afloop van de ministerraad dat (‘áls er iets gebeurt’), hij die excuses dan zal uitspreken. Namens de regering, dus Koning en ministers.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.