Premium Lock Kabinet ervaart waarom ‘sorry’ – inderdaad – het moeilijkste woord is

30 november 2022Leestijd: 3 minuten
Rutte ontmoet in Suriname leden Nationaal Comite herdenking Slavernijverleden. Foto: Ranu Abhelakh/ANP

Het pad van excuses voor het verleden is lang en glibberig, zo ervaart het kabinet-Rutte dezer dagen. Dat blijft nog wel even zo, voorspelt Gertjan van Schoonhoven.

Het voornemen om sorry te zeggen voor een wandaad uit het verleden leidt steevast tot veel gedoe. En als het besluit om excuses aan te bieden eenmaal is genomen, gaat het gedoe gewoon verder. Zo is althans de internationale praktijk, blijkens het boeiende onderzoek van twee Tilburgse wetenschappers, Juliette Schaafsma en Marieke Zoodsma, die honderden van dit soort wereldwijde (regerings)excuses voor mensenrechtenschendingen hebben onderzocht en geanalyseerd.

Excuses zijn geen eenrichtingsverkeer. Net als in het gewone leven moeten ze ook worden aanváárd

Steeds weer blijkt het niet genoeg om louter sorry te zeggen. Excuses zijn geen eenrichtingsverkeer. Minstens zo cruciaal is het om ze aanvaard te krijgen door degene aan wie je je excuses aanbiedt – het is net het gewone leven. De juiste timing is daarbij van groot belang en ook wie de excuses aanbiedt en in welke bewoordingen. Al die elementen dragen er aan bij of die excuses gemeend overkomen of niet.

Lees ook deze column van Geerten Waling: Excuses voor slavernij, geen herstelbetaling

In deze glibberige tussenfase zit het kabinet-Rutte momenteel. Dankzij een stroom van uitgelekte berichten is het inmiddels wel zeker dat het kabinet op maandag 19 december excuses gaat aanbieden voor het nationale slavernijverleden. Premier Rutte bevestigde afgelopen vrijdag na afloop van de ministerraad dat (‘áls er iets gebeurt’), hij die excuses dan zal uitspreken. Namens de regering, dus Koning en ministers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw